Itt a szilvaszezon, lépjünk túl a szilvás gombócon!

Kun Gabi | 2014. Augusztus 12.
Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek. Nem, vérborzalomról szó sincs, nyálcsorgatásról annál inkább. Eljött a szilvaszezon, így annak az ideje is, hogy körülnézzünk a receptek között, mi minden ínycsiklandó finomság készülhet ebből a remek gyümölcsből. A Caféblog gasztrobloggereit kértük meg, hogy küldjék el a kedvenceiket, és a segítségükkel tágítsuk elménk határait, és lépjünk túl a szilvás gombócon.

1. Jó, elsőként vegyük csak a legalapabb alapot, amit szilvával szeretünk kezdeni: a szilvás gombóc kis hazánkban megkerülhetetlen étel, blog is viseli a nevét, ahol természetesen a recept is szerepel. Gyerekkorunkban ráneveltek minket, most pedig mi tesszük ezt a saját gyerekeinkkel minden augusztusban.

 2. Amikor a brownie bármivel találkozik, abból csak jó sülhet ki. Így történik ez a szilvával is, csupa csokis és gyümölcsös is egyszerre, igazi ínyencség Dinától.

3. A lepények, művésznevükön crostaták, örökzöldek, ha gyümölcsről van szó. Végtelenül egyszerűek, főleg ha kész leveles tésztából készítjük őket, mint Morvai Linda a Konyhalál blogon. Nem nagyon foghatunk mellé, ha szerzünk pár remek receptet, például ezt a szilvás-fahéjas lepényhez Hahópihétől, és sorra kipróbáljuk szilvával mindet. 

4. Kíváncsi lennék arra a helyzetre, amikor az én férjem kiáltana szilvás cobblerért, szerintem ha mondanám neki, hogy épp azt eszi, akkor is csak nézne rám, hogy milyen nyelven beszélek. Ennél már csak a crumble misztikusabb édesség számomra, de ha valaki azt mondja, hogy pite és morzsasüti, akkor máris a homlokomra csapok. Mindkettő sütiben az a szuper, hogy nem kell hozzá semmiféle különleges szakácstudomány, és bármilyen gyümölccsel elkészíthetők. A crumble-t Maimoni, a cobblert Zsuzsi mutatja.

5. Hogy ne csak süssünk, hanem hűsöljünk is, ha már nyár van, nézzük a szilvás sorbet– és fagylaltfelhozatalt. Ami pedig még inkább felkeltette az érdeklődésemet, az a lentebb látható szilvafagyis keksz szendvics, amit szerintem félig csukott szemmel is bárki elkészíthet könnyedén.

6. A hűsítőknél maradva, készíthetünk szilvából is mojitot vagy sangriát akár, de sima limonádéba is pakoljunk nagy bátorsággal szilvahegyeket. 

7. Izgalmas és nem nagy ördöngösség grillezni nemcsak a barackot, de a szilvát is, egyrészt olyan jól néz ki, hogy már csak gyönyörködni is megéri benne. Másrészt pedig fagylalttal vagy mandulás, vaníliás mascarponekrémmel fenséges desszert lehet belőle.

8. Pár különleges nevű desszertbe is belefuthatunk, ha szilvás finomságra készülünk. Ilyen a galette, pierogi és a tarte tatin például. Szerencsére mindnek van magyar megfelelője, bár már beépültek a köztudatba eredeti nevükön is. A tarte tatin fordított gyümölcstortát jelent, a pierogi tulajdonképpen olyan, mint a barátfüle, a galette pedig a francia pite álneve.

9. Még csak édeseket elemeztünk, pedig van azért bőven sós lehetőség is a szilvában. Az egyik alap a baconba tekert szilvás csirkemell, talán nem kell bemutatni senkinek. A csirke azonban többet is tud a szilvával együttműködésben: serpenyőben összesütve vagy salátában tálalva is pompás nyáresti étel lehet belőle, ahogy a Salátagyár készíti.

10. Amit pedig végső soron mindenképp el kell követnünk a szilvával, főleg ha 30 kilónyi áll rendelkezésünkre, hogy befőzzük nagy erőkkel. Lekvár – van belőle sütőben készült verzió is –, csatni vagy akár kompót is lehet belőle, hogy télen se kelljen nélkülöznünk a szilva karakteres ízét.

Exit mobile version