Mit főzzek ma vacsira? Kókuszos–currys sütőtökfőzeléket

nlc | 2014. Október 21.
A sütőtök nemcsak sütni való ám, hanem kis furfanggal akár indiai ízvilágú főzelék is lehet belőle.

Kókuszoscurrys sütőtökfőzelék, tökmagos basmati rizzsel

Hozzávalók 2 személyre:

Rizs:

Elkészítése:

A felszeletelt hagymát a vaj és az olívaolaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom, finoman sózom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, gyömbért és a curry port, rádobom a kockázott, nyers tököt, összeforgatom, majd felengedem a vízzel. Sózom, borsozom, és fedő alatt, közepes tűzön 6-7 perc alatt roppanósra főzöm. Ha megfőtt a tök, a keményítőt elkeverem a kókusztejjel és a 2-3 evőkanál vízzel, majd óvatosan besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem.

Közben a rizst egy lábosban az olajon 2-3 perc alatt megpirítom, felöntöm a forró vízzel, 1 percig kevergetve főzöm, majd lefedve, 13-15 percig alacsony lángon párolom. Ezután villával átkeverem, majd a tüzet elzárva fedő alatt hagyom tovább puhulni. Tálaláskor megszórom a pirított, durvára tört tökmaggal és a főzelékkel együtt fogyasztom.

Kínálhatunk mellé egy egyszerű “fasírtot” is, amihez 30 dkg darált marhahúst, 1 kisebb fej finomra aprított vöröshagymát, 1 gerezd reszelt fokhagymát, sót, borsot és őrölt köménymagot használunk. A hagymát kevés olajon 2-3 percig dinszteljük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a darált húshoz keverjük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, a masszából 6 egyforma fasírtot formázunk, és oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük közepes lángon.

Exit mobile version