3 mesés kuglóf az otthon melegedős estékre

Nők Lapja Konyha | 2014. November 01.
Friss gyümölcsből csökken a választék, ilyenkor előkaphatjuk a nyáron eltett lekvárokat, kompótokat, vagy benézhetünk a fagyasztóba, ha valami finomságra vágyunk. Mi most 3 kuglófos receptet ajánlunk ebben a szellemben.

Csokoládés-meggyes kuglóf

Hozzávalók 1 közepes méretű kuglóf tésztájához:

  • 15 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg tejföl
  • 1 csipet só
  • 15 dkg finomliszt

A töltelékhez:

  • 10 dkg (lehetőleg süthető fajta) csokoládé
  • 15 dkg lecsöpögtetett, mirelit vagy kompót magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, a kuglófformát előkészítjük, vajazzuk-lisztezzük, ha szükséges.

A tészta felét beletöltjük a formába, belenyomkodjuk a meggyet és az apró darabokra vágott csokoládét, majd a tészta másik felével lefedjük.

160-170 °C fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.

367 kcal/szelet

 

Szilvalekváros kuglóf

Hozzávalók 1 kuglófhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • kb. 30 dkg (v. ízlés szerint több) szilvalekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő140 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az élesztőből, a tejből és a cukorból kovászt készítünk, és 5-10 percig hagyjuk felfutni.

A lisztet a sóval és a vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, majd tésztává gyúrjuk, és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint.

Langyos helyen megkelesztjük (kb. 20-25 perc), majd lisztezett deszkára borítva 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekercseljük. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk, langyos helyen jól megkelesztjük, és 170 °C fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük.

Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tésztánk, akkor 155 °C fokon süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.

TIPP: Szilvalekvár helyett bármilyen sütésálló lekvárt használhatunk.

elkészítés 50 perc + kelesztés
sütés 60 perc

238 cal/szelet

 

Túrós kuglóf

Hozzávalók 1 nagy vagy 18 mini kuglófhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • csipet só
  • 5 dkg mazsola
  • 25 dkg túró
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 25 dkg margarin

Az öntethez:

  • 20 dkg erdei gyümölcs lekvár
  • 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs-keverék
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral. A puha vajat felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót. Tovább keverjük a robotgéppel, közben pedig kanalanként adjuk hozzá a túrót és a lisztet.

A vízbe áztatott mazsolát lecsepegtetjük, és a masszához keverjük.

200 °C fokon kb. 25-35 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.

Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta. (Az erdei gyümölcs mixet helyettesíthetjük meggyel.)

TIPP:  Tehetünk bele rumos meggyet, esetleg aszalt gyümölcsöket, remekül feldobja.

elkészítés 25 perc
sütés 35 perc

261 kcal/szelet

 

A cikk a Nők Lapja Konyhában jelent meg. Az októberi szám tartalmából:

– Sütőtökből és céklából főzünk
– Melengető tészták
– Jókedvre derítő receptek
– Spórolós tócsnik
– 7 ellenállhatatlan diós finomság
– Lélekmelegítő forró italok

 

Exit mobile version