Kipróbáltuk: zöldségchipsek házilag

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2014. November 04.
Egyre több helyen kapni zöldségből készült chipseket, de az ízük valahogy nem az igazi. Mi viszont éreztük, hogy ennél többet is ki lehet hozni a dologból, így nekiálltunk chipset gyártani krumpliból és mindenféle egészséges hozzávalóból. Karalábéval, répával, csicsókával és céklával mindenképp érdemes próbálkozni, derült ki házi tesztünkből.

Chipset enni jó, de nem túl egészséges, ezért most megpróbálkoztunk a házi előállítással, így abban biztosak lehetünk, hogy tartósítószerektől mentes nassolnivalót ehetünk. Íme, a tapasztalataink.

5 zöldséggel dolgoztunk: burgonya, cékla, karalábé, csicsóka és sárgarépa vett részt a kísérletben, de készíthetünk chipset paszternákból, zellergumóból, vagy akár sütőtökből is.

  1. Répából és csicsókából – lehetőleg – nagyobb darabokat használjunk, a cékla, burgonya és karalábé esetében a közepes (nem túl nagy) darabokkal érdemes dolgozni.
  2. Minden zöldséget (hámozás és tisztítás után) nagyon-nagyon vékonyra kell szeletelni. Ezt késsel szinte lehetetlen megoldani, így mi a mandolin/uborkagyalu használatát javasoljuk.
  3. Ha legyalultuk a zöldségeket, akkor még papírtörlővel kicsit felitathatjuk róluk a nedvességet, ami kicsit időigényes ugyan, de jobb végeredményhez vezet.

Az előkészített zöldségeket ezután háromféle módszerrel süthetjük meg:

  1. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 150 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, közben félidőben megforgatjuk a zöldségeket.
  2. Mikrohullámú sütőben használható edényt vékonyan kikenünk olajjal és egy rétegben elhelyezzük benne a zöldségeket. 3-4 percig sütjük/szárítjuk a mikróban.
  3. Serpenyőben, bő olajban néhány perc alatt kisütjük a zöldségeket és lecsepegtetjük.

+1: Száraz serpenyőben sütjük meg a zöldségeket.

A fűszerezés:

Minden esetben a sütés után közvetlenül fűszerezzük a chipseket, ízlés szerint. A burgonya és a csicsóka sóval a legjobb, a répa nagyon finom őrölt korianderrel, köménnyel és csilivel is, a cékla bazsalikommal, esetleg őrölt gyömbérrel, a karalábét pedig provence-i fűszerkeverékkel fűszerezhetjük – többek között.

Tapasztalataink:

A mikrohullámú sütőben való sütést egyáltalán nem javasoljuk. Csak egy rétegben rakhatjuk a szeleteket a tányérra vagy a jénai edénybe, így nagyon keveset tudunk egyszerre “sütni”, egyáltalán nem hatékony. Ennél is nagyobb probléma, hogy veszélyes. Könnyen elégnek a vékonyra szelt zöldségek, de még ha nem is égnek meg, akkor sem igazán chipsszerűek.

A sütőben való sütés jól működik és ez a legkevésbé munkaigényes, nem kell a sütő mellett állnunk 30 percig, csak menet közben kell egyszer megforgatni a zöldségeket. Az eredmény jó, de nem annyira ropogós, mint szeretnénk.

Száraz serpenyőben sütve egészen jó a végeredmény, de a legjobb – és sajnos a legkevésbé egészséges – a bő olajban sütés. Ezzel sikerült a legigazibb chipseket előállítanunk.

A burgonyachips – fűszerezés után – szinte teljesen olyan volt, mint a bolti társai, de nagyon finom lett a karalábé, a répa, a csicsóka és a cékla is.

 Ha tetszett, nézz körül Csak a puffin blogján is, ahol többek között megtudhatod, hogyan készül a képen látható töltött csoki házilag:

Exit mobile version