Reggelire, ebédre, vacsorára: itt a franciák sós tortája

Rostás Róbert | 2014. November 23.
A quiche-ben az a jó, hogy nem csak frissen finom, ha marad még belőle, akkor sütőben újramelegítve másnap is mennyei. Ráadásul végtelen variációban elkészíthető, mint az olaszok pizzája, most három nyerő változatot mutat a Gastrobertollini blog szerzője.

Királyrákos quiche

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • kevés (5 cl) víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • ízlés szerint só
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 3 (sárga, piros és zöld) kaliforniai paprika
  • 3 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 3 tojás
  • 175 g 20%-os tejföl
  • 10 dkg garnélarák
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Tésztát készítünk a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, kis só hozzáadásával. Gyúrjuk cipóvá egy lisztezett deszkán, és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.

Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, nyújtsuk méretre a tésztát, és igazítsuk a formába. Ügyeljünk rá, hogy a tészta kissé hajoljon rá a forma szélére, hogy sütés közben ne dőljön vissza.

Süssük 10 percet 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg, és rakjuk félre.

Pirítsuk az olajon a paprikát 5 percig, adjuk hozzá a cikkekre vágott vöröshagymát és reszeljük bele a fokhagymát, és pároljuk még 5 percet. Adjuk hozzá a kiolvasztott garnélákat, és pároljuk az egészet készre 2 perc alatt.

Rakjuk félre, hagyjuk langyosra hűlni és közben rakjuk tálba a többi hozzávalót. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, rakjuk bele a tejfölt és reszelt sajtot. Keverjük hozzá a langyosra hűlt paprikát, dolgozzuk alaposan össze, és öntsük az elősütött tésztára.

Süssük készre 35 perc alatt 175 fokon.

 

Baconos-csirkés quiche, prosciutto crudo sonkával

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • kevés (5 cl) víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • ízlés szerint só
  • 175 g 20%-os tejföl
  • 3 tojás
  • 5 dkg csíkokra vágott bacon
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 20 dkg apró kockákra vágott csirkemell
  • 6 szelet felezett és feltekert prosciutto crudo sonka
  • 5 dkg trappista sajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Készítünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, kis só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán, és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percig.

Vajazzunk ki egy 12 darabos muffinformát, nyújtsuk vékonyra a tésztát, és 8 centi átmérőjű kiszúróval szaggassunk ki belőle 12 tésztakorongot, majd tegyük őket a formába. (Én egy nagy bögrét használtam a szaggatáshoz.) Ügyeljünk rá, hogy a tészta kissé hajoljon rá a forma szélére, hogy sütés közben ne dőljön vissza. Süssük 10 percet 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg, és rakjuk félre.

Pirítsuk meg a baconszalonnát az olajon, adjuk hozzá a csirkemellet és pirítsuk készre pár perc alatt. Ízesítsük sóval, borssal és rakjuk félre hűlni. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, keverjük bele a tejfölt, a reszelt sajtot és kihűlt baconos csirkét. Osszuk el a 12 darab elősütött tésztakosárba, és mindegyikbe nyomjunk egy fél szelet feltekert sonkát.

Süssük készre 175 fokon 35 perc alatt.

 

Spenótos-parmezános quiche

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • kevés (5 cl) víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • ízlés szerint só
  • 250 g 20%-os tejföl
  • 3 db tojás
  • ízlés szerint bors
  • 8-10 dkg parmezán
  • 15 dkg gomba
  • 5 dkg spenótlevél
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Készítsünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, kis só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán, és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.

Vajazzunk ki egy közepes kenyérsütő formát, nyújtsuk méretre a tésztát és igazítsuk a formába. Ügyeljünk rá, hogy a tészta kissé hajoljon rá a forma szélére, hogy sütés közben ne dőljön vissza.

Süssük 10 percet 175 fokos sütőben. Majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg, és rakjuk félre.

Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a megmosott spenót felét, a felszeletelt gombát, a tejfölt, a lereszelt parmezánsajt felét és keverjük alaposan össze. Öntsük az elősütött tésztába, szórjuk a tetejére a maradék spenótot, reszeljünk rá parmezánt, és 175 fokon süssük készre 35 perc alatt.

 

Rostás Róbert Gastrobertollini néven főz és ír a Cafeblogon, miközben civilben az irodaházunk kávézójában főz jobbnál jobb ebédeket a dolgozóknak. Ha tetszettek a süteményei, nézd meg, miket tud pizzatésztából!

Még több remek recept a blogjáról!
Csokis-narancsos sajttorta ribizlilekvárral
Túrógombóc citromos-vaníliás tejföllel
Szilvalekváros bukta

Exit mobile version