A reggelik királya: így készül a tökéletes waffel

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2015. Január 04.
Van, akinek tipikus strandkaja, nekem mostanában mennyei reggeli, remek ízekkel, fűszerekkel vagy idénygyümölcsökkel és szószokkal kombinálva pedig kifejezetten változatos fogás.

Most waffel vagy gofri?

Mind a kettő ugyan azt a sütit takarja, egy lisztből, tojásból és valamilyen tejtermékből összeállított tésztát, amit egykoron vaslapok között sütöttek meg. Mivel az így kapott édesség bordázata emlékeztetett a méhkasra, így franciául gaufre lett a neve. Egy olyan ostyaszerű édesség, ami akkor tökéletes, ha kívül aranybarnára, ropogósra sült, belül pedig puha. A waffel németül ostyát jelent, Belgium holland részén pedig wafle. Innen a másik elnevezése.

Melyiket válasszam?

Sokféle recept létezik. Van egy gazdagabb, vajas változat, amikor a puha vajat robotgéppel keverjük habosra a cukorral, majd egyenként a tojásokkal, és így adagoljuk hozzá a többi hozzávalót. Népszerű lett a liège-i változat is, aminek élesztős kelt tészta az alapja. A brüsszeli waffel pedig a keményre felvert és visszaforgatott tojásfehérjétől olyan könnyed.

Évek alatt sokat egyszerűsödött a tésztaalap, mostanában sűrű palacsintatésztából keverik ki a háziasszonyok, vaj helyett olajjal, kevesebb tojással. Egy biztos, gofrisütő kell hozzá, ami már pár ezer forinttól kapható hagyományos szögletes, vagy kör formában.

Egyszerű bögrés waffel

• 2 bögre liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 2 bögre tej
• 2 tojás
• 1 evőkanál barna cukor
• ¼ bögre (kb. 3 -4evőkanál) olvasztott vaj

1. Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet a sütőporral és a barna cukorral.

2. Egy másik tálba keverjük el a két tojást, adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Palacsintatésztánál sűrűbb masszát kell kapnunk.

3. Melegítsük elő a waffelsütőt és egy-két kanállal tegyünk bele a tésztából. Süssük ki és tálaljuk pudinggal, lekvárral, juharsziruppal, ízlés szerint.

Csokis, kakaós waffel

Hozzávalók:
• 1 és 2/3 bögre liszt
• 1/2 kiskanál sütőpor
• ¼ bögre keserű kakaópor
• 1,5 dl író vagy tej
• 1 evőkanál barna cukor
• 4 evőkanál olvasztott vaj
• 2 tojás, különválasztva
• 50 g csokoládé (ét vagy tej), felaprítva

1. A tojásokat válasszuk külön, és a fehérjét verjük fel kemény habbá.

2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a cukrot és a kakaóport.

3. Adjuk hozzá a 2 tojássárgáját, a tejet vagy az írót és az olvasztott vajat. Keverjük össze.

4. Forgassuk bele a tojások felvert habját. Szórjuk bele a feldarabolt csokoládét.  

5. Süssük ki a waffelformában. Így önmagában is finom, kevés porcukorral meghintve. De jól illik hozzá a juharszirup vagy valamilyen pikánsabb lekvár.

Tipp: Írót gyorsan készíthetünk házilag is, ha egy bögre tejbe egy kiskanál ecetet, vagy citromlevet elkeverünk és néhány percig állni hagyjuk.

Almaszószos waffel

Hozzávalók:
• 2 bögre liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 1/2 kiskanál szódabikarbóna
• 3 kiskanál barna cukor
• 2 tojás
• 1,5 bögre tej
• 2 alma, lereszelve
• 3 evőkanál olvasztott vaj
• 1 mokkáskanál őrölt fahéj

1. Reszeljük le a héjuktól megtisztított almákat, és hagyjuk kicsit állni, hogy levet eresszen.

2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet a sütőporral, a cukorral és a fahéjjal.

3. Adjuk hozzá a lereszelt almát, a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat, és keverjük el, mint a palacsintatésztát.

4. Süssük ki. Fogyasszuk habtejszínnel, vagy juharsziruppal, vagy tetszés szerint ízesítve.

Exit mobile version