3 csupa csoki brownie

Kapusi Gerti / Sütit akarok blog | 2015. Április 21.
Aki szokott sütni, biztos, hogy próbálta már a brownie-t, az amerikai süteményt, ami nagyon csokis, nagyon édes és nagyon finom! Mi most 3 isteni receptet hoztunk: egy érdekes ízkombinációt, egy elegáns tortát és egy browine-cheesecake párosítást.
Kapusi Gerti a Sütit akarok blog szerzője részletes leírásokkal, praktikus tippekkel segít mindenkinek, aki sütni szeretne. Imád kísérletezni, sok-sok egyszerűen elkészíthető sütemény receptje megtalálható a blogján, de akadnak aprólékos díszítést igénylő édességek is. Sajttorta- és Oreo-rajongóknak különösen ajánlott!
 

Milyen is a klasszikus brownie?

A legegyszerűbb verzióhoz csak olvasztott vaj és csoki kell, pár tojás, némi cukor és liszt, és már mehet is a sütőbe. A klasszikus brownie-ban azonban mindig van valami mag is: dió, mandula, mogyoró vagy pekándió. Mindegyikkel isteni lesz a végeredmény, ahogy a puha, lágy csokiban ropogós, harapnivaló-darabok bújnak meg.

A brownie-nak van két nagy előnye: könnyedén és gyorsan elkészíthető, mert kb. 10 perc alatt bekeverjük a tésztáját, nem kell külön a tojásfehérjével bíbelődni, és az egészhez elég egy habverős robotgép. Szerencsére arra sem kell sokat várni, hogy megsüljön, hiszen a brownie-nak pont az a lényege, hogy ne szárítsuk ki. Akkor jó, ha a közepe még lágy marad, így lesz finom krémes. A másik nagy előnye, hogy rengeteg mindennel variálható. A magvakon kívül dobálhatunk bele gyümölcsöt is különösen finom piros bogyós gyümölcsökkel kombinálva, például egy málnás brownie vagy akár színes, sütésálló cukorkát, de akár fehér csokidarabokkal is turbózhatjuk, ha az abszolút cukorsokk a cél.

Mogyoróvajas brownie

Hozzávalók (22 x 22 cm-es tepsihez vagy 16 db muffinhoz):

  • 25 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 17 dkg vaj
  • 17 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál házi vagy 1 tasak bolti vaníliás cukor
  • 17 dkg búzaliszt
  • natúr mogyoróvaj
  • 5 dkg sós mogyoró
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat a csokival megolvasztjuk. Ehhez használhatjuk a mikrohullámú sütőt, vagy egy kis edényben is olvaszthatjuk, de akkor folyamatosan kevergetnünk kell. Ha kész, hagyjuk hűlni, addig összeállítjuk a tészta alapját.

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével.

A tojásos masszához keverjük a langyosra hűlt, folyós csokit, majd a lisztet és a csipet sót. Nem kell sokáig keverni, csak amíg elkeverednek a hozzávalók.

A masszát tepsibe öntjük, vagy a szilikon muffintepsi mélyedéseibe kanalazzuk. A brownie tészta tetejére kanalazzuk a mogyoróvajat, és a kanál segítségével márványosra mintázzuk, majd megszórjuk a darabokra vágott sós mogyoróval.

180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

 

 

Márványos cheesecake brownie

Hozzávalók egy 22×22 cm-es tepsihez:

  • 25 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 17 dkg vaj
  • 17 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál házi vagy 1 tasak bolti vaníliás cukor
  • 17 dkg búzaliszt

A krémsajtos masszához:

  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db nagy tojás
  • 1 evőkanál házi vagy 1 tasak bolti vaníliás cukor
  • 1 lapos evőkanál búzaliszt
  • 10 dkg mascarpone
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat a csokival megolvasztjuk. Ehhez használhatjuk a mikrohullámú sütőt, vagy egy kis edényben is olvaszthatjuk, de akkor folyamatosan kevergetnünk kell. Ha kész, hagyjuk hűlni, és addig összeállítjuk a tészta alapját.

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével.

A tojásos masszához keverjük a langyosra hűlt, folyós csokit, majd a lisztet és a csipet sót. Nem kell sokáig keverni, csak amíg elkeverednek a hozzávalók.

Tepsibe öntjük a masszát és elkészítjük a sajttortás réteget is.

A sajttortás részhez a tojás kivételével mindent beleteszünk egy tálba és robotgéppel alaposan elkeverjük. Ekkor a tojást is hozzáadjuk és így is keverünk egyet a masszán. A sajttortás krémet a brownie masszára öntjük, és egy spatulával vagy kanállal összemárványozzuk a két krémet.

Úgy tűnik majd, hogy a sajttorta ellepi a browniet, hiszen ez hígabb massza, ezért jól nyúljunk bele a brownieba, hogy szép márványos mintát érjünk el.

A sütit 180 fokon 25-30 percig sütjük, amíg a massza már nem folyik a közepén. Jót tesz neki, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük, és csak utána szeleteljük fel.

 

 

 

Brownie torta fehér csoki ganache-zsal

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:

  • 17 dkg cukor
  • fél dl habtejszín
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 17 dkg búzaliszt
  • 1 evőkanál házi vagy 1 tasak bolti vaníliás cukor
  • 17 dkg étcsokoládé
  • 17 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 10 dkg eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vajat a csokival megolvasztjuk. Ehhez használhatjuk a mikrohullámú sütőt, vagy egy kis edényben is olvaszthatjuk, de akkor folyamatosan kevergetnünk kell. Ha kész, hagyjuk hűlni, és addig összeállítjuk a tészta alapját.

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével.

A tojásos masszához keverjük a langyosra hűlt, folyós csokit, majd a lisztet és a csipet sót. Nem kell sokáig keverni, csak amíg elkeverednek a hozzávalók. A masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Szépen egyengessük el a tetejét, hogy ne púposodjon fel sütés közben. A brownie tortát 180 fokon 25-30 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Akár előző nap is elkészíthetjük.)

Elkészítjük a ganache-t is: a cél az, hogy a csokiganache enyhén megszilárduljon a torta tetején, de még vágható maradjon. A csokoládét apró kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük. A tejszínt egy edényben feltesszük a tűzre, de amint forrni kezdene, levesszük, és a csokoládéra öntjük. Egy spatulával kevergetjük, amíg fényes, homogén krémet nem kapunk. Fél órára hűtőbe tesszük.

Amikor a fehér csoki ganache elérte a kellő állagot a hűtőben, a krémet a torta tetejére kenjük. Lehet, hogy egy picit lefolyik a torta oldalán, ezért ezt a műveletet már a tortatálon, tálaló tányéron végezzük el.

Az epreket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, majd elhelyezzük a torta közepén.

TIPP: Tovább csinosíthatjuk a tortát, ha az epreket is csokiba mártjuk, vegyesen ét- és fehér csokoládéba.

A receptet Kapusi Gerti, a Sütit akarok bloggere készítette.

 

Akinek pedig még ez sem lenne elég csokis, elég amerikai és elég tömény, az készítse el ezt az Oreos brownie tortát, és garantáltan elakad a szava. Sütésre fel!

Exit mobile version