10 ínyenc recept májusi gyümölcsökből és zöldségekből

Kun Gabi | 2015. Április 22.
Szeretjük a májust. Nemcsak a napsütés, a meleg és a nyár előszele miatt, hanem azért is, mert a friss gyümölcsök és zöldségek Kánaánja is elkezdődik.

Azok közül, amik májusban kezdenek érni, kiválasztottam a cseresznyét, epret, brokkolit és karfiolt, hogy megnézzük, mit lehet velük kezdeni a konyhában. Bár nem biztos, hogy egy kiló cseresznyével vagy eperrel eljutnék a zöldségestől a konyháig, mert mostanra már olyan gyümölcséhségem lett, hogy valószínűleg mind elfogyna mosatlanul, úgy ahogy van, a zacskóból.

Ugyanezt már nem mondhatom el a brokkoliról és a karfiolról, amik párolás, főzés nélkül kicsit nehezen fogyaszthatóak, de azért ez utóbbi kettőt is boldogan látom viszont a lábosaimban. A gyümölcsökkel még azért is könnyebb a dolgom, mert az egész család édesszájú, így tulajdonképpen teljesen mindegy, mit készítek belőlük, azt biztosan megeszik a gyerekeim is. A zöldségekkel már kicsit trükkösebbnek kell lennem, de már rutinos módon jól el tudom rejteni a legtöbb fajtát, a karfiolt pedig szinte már szeretik is. A cafeblog bloggerei most is segítettek sok recepttel, hogy a konyhában csodákat alkossak.

Nyers eper-cseresznye leves

Bár a Pálmafa Project bloggere már a kissé plöttyedt epreket használta ehhez a leveshez, de szerintem friss eperből is ugyanolyan fantasztikus lesz. 

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide. 

Bögrés cseresznyepalacsinta 

A Rupáner-konyha bögrés receptjei közül én mindig is a palacsintákért rajongtam leginkább, ezért ez a tésztába sütött cseresznyés recept pont az, amit ki kell próbálni.

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide.

Cseresznyés túrófánk

A túrófánk amúgy is olyan fajta étel, amit az év bármely szakában érdemes előkapni egy szombati ebédnél, egy gazdag leves után remek második fogás. Ha megbolondítjuk cseresznyés sodóval, akkor pedig csak még jobb lehet. 

Hozzávalók 20-30 darabhoz:

A recept folytatásáért kattints ide. 

Panna cotta balzsamos-vörösboros eperraguval

A tetovált lány konyhája bloggere anyák napjára készítette meglepetésként ezt a desszeretet, és milyen jól tette, mert így én is elraktározhattam az ötletet a saját anyukámnak. Külön dicséretes, hogy a panna cottát orgonalopás helyett követte el a blogger, ebben is követem a példáját.

Hozzávalók 4 főre:

A recept folytatásáért kattints ide.  

Epres piskótaszelet mézes mascarponekrémmel

Az eper és a mascarpone egy mondatban csak jót jelenthet. Ha pedig még piskótában is van mindez együtt egy kis mézzel, akkor mellé már nem foghatunk.

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához:

A krémhez:

A rétegezéshez:

A recept folytatásáért kattints ide.

Epres joghurttorta sütés nélkül

A Falusi libák receptjében a legjobb rész az, hogy nem kell sütni hozzá, amiért rendkívül hálás tudok lenni egy olyan napon, amikor ezt a tortát mondjuk harmadik fogásnak szánnám. 

Hozzávalók:

Tetejére:

A recept folytatásáért kattints ide. 

Ropogós parmezános karfiolpizza 

A Mediterrán ételek blogon leltem ezt a különleges, egészséges receptet, ami csak ízében hasonlít a pizzára, de a tészta liszt helyett karfiolból készül. Diétázóknak és az alakbarát vacsorákat kedvelőknek erősen ajánlott recept.

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide.

Brokkolis pitevarázslat

A Salátagyár bloggere az egészséges receptek területén mozog otthonosan, ad remek tippeket az olvasóknak, így ezt a receptet is szeretné megreformálni, hogy sima liszt helyett valamilyen magliszttel készítse el legközelebb.

A tészta elkészítése:

A recept folytatásáért kattints ide. 

Paleo kolbászos karfiollepény 

Maimoni blogjában például az a jó, hogy mivel sok gyerekre főz, így amikor megoszt egy-egy receptet, akkor az szinte mindig telitalálat nálunk is itthon, a saját gyerekeimnél. Ezt a karfiollepényt már kipróbáltam rajtuk, és valószínűleg a kolbásznak köszönhetően örömmel vacsoráztak belőle.

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide. 

Kéksajtos brokkolikrémleves csilis mogyoróval

Szatmári Feri – azaz Főzelékes Feri – a leghitelesebb ember, aki meg tudja mondani, hogy mihez kezdjen az egyszeri háziasszony – vagyis én – például pont a brokkolival. Mert azon túl, hogy megpárolom, sokáig nem nagyon tudtam mire használni. De Főzelékes Feri óta ez a kardinális problémám is megoldódott.

Hozzávalók 2 főre:

A recept folytatásáért kattints ide. 

 
Exit mobile version