Gyerekkori kedvenceink gyorsan, bögrésen

nlc | 2015. Május 06.
Három igazi klasszikus: tejberizs, tejbegríz, smarni, ezúttal bögrésen!
Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít, puha bögrés mézeskalácsának receptjét szinte nincs, aki ne próbálta volna ki. 
 

Elsőként jöjjön egy igazi ragacsos, sűrű, édesen tejes, puha rizs. Mi a titka? Hogy ne ragadjon le, ne főjön túl a rizs, mire a tej besűrűsödik, pontos időkkel és arányokkal kell dolgoznunk! 

Tejberizs (bögrésen)

Hozzávalók:

  • fél bögre (vagy kevesebb) cukor
  • 1 csipet só
  • 4 bögre (1 l) 2,8 %-os tej
  • 2 tasak (20 g) vaníliás cukor
  • 1 púpos bögre rizs
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

(A bögre 2,5 dl-es)

1. A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdene forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst. 

2. Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot. 

3. A tűzről félrehúzzuk, lefedjük pár percre, hogy a rizs még jobban kidagadjon. 

4. Kakaós-vagy fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Csoki öntettel sem rossz.

 

A jó tejbegríz titka egyszerű: annyira szabad csak megfőnie a gríznek, hogy üvegesek, kristályszerűek maradjanak a szemek. Ez akkor következik be, ha a gríz már megpuhult, de még nem főtt túl. Ehhez pontos arányokra és arra van szükség, hogy alacsony fokozaton főzzük, mert ha csak egyszer is felforr, akkor a mutatványunk megbukott.

Tejbegríz (bögrésen)

Hozzávalók:

  • fél bögre cukor
  • 4 bögre (1 l) tej
  • fél bögre búzadara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A tejet egy fazékba öntjük, és feltesszük főni. 

2. Mikor felmelegszik, visszavesszük a lángot takarékra, majd hozzáadjuk a búzadarát és a cukrot. 

3. Folyamatos kevergetés mellett tíz-tizenöt percig főzzük. Ekkor még picit hígnak tűnhet, de nem kell aggódni. Helyette rögtön öntsük szét tányérokra, vagy tálkákba, hogy csillogó, tükörsima felületet kapjunk. Szórjuk meg kakaós cukorral, és mire meghűl annyira, hogy már fogyasztható (1-2 perc), pont olyan lesz, amilyennek lennie kell: selymes és toroksimogató.

 

Sokan ismerjük a smarnit a dédmama konyhájából, hogy is lehetne elfelejteni egy ilyen finomságot?  Ez a dédik verziójának egy turbó változata, ahol azzal csalunk, hogy a darát forró tejbe tesszük, így nem kell órákig pihentetnünk a tésztát, hanem azonnal süthetjük. Olcsó, egyszerű, laktató, mégis könnyed finomság a smarni, amelynek házias ízélményét a zsíron pirítás adja.

Smarni (bögrésen)

Hozzávalók 2 főre:

  • 1/3 bögre cukor
  • pici csipet só
  • 2 db tojás
  • 1 csapott ek. zsír
  • 1 bögre 2,8%-os tej
  • fél bögre búzadara
  • fél bögre finomliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A tejet a mikrohullámú sütőben, egy műanyagtálban felforrósítjuk. Vagy tűzhelyen, egy fazékban.

2. Míg melegszik, szétválasztjuk a tojások fehérjét és a sárgáját. Én a fehérjét egy kisebb tálba szoktam tenni, a sárgákat egy pohárba.

3. A forró tejbe belekeverjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a sót.

4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.

5. A zsírt egy serpenyőben feltesszük kb. 4-es fokozaton melegedni.

6. Míg melegszik, addig gyorsan belekeverjük a sárgákat a tésztába, majd hozzáforgatjuk a habot is.

7. Már önthetjük is az egészet a serpenyőbe. Egy-két perc után egy lapáttal fordítsuk át. Folyni fog és szakad is, nem kell vele foglalkozni. Ha aranyszínű alul, akkor jó.

8. Ismét hagyjuk egy két percig sülni, aztán a lapát és egy élesebb fakanál segítségével szaggassuk szét, hogy a tészta közepe is átsüljön.

9. Kevergessük, és ha már szép egyenletesen átsült, akkor húzzuk félre a serpenyőt, vagy szedjük ki egy tálba.

10. Porcukorral meghintve vagy híg baracklekvárral tálaljuk.

 

 További bögrés receptek az NLCafén:

Exit mobile version