Élet a finomfőzeléken túl

nlc | 2015. Május 13.
Nem mintha nagy baj lenne a finomfőzelékkel, de van élet azon túl is. 3 isteni tavaszi receptet hoztunk, hogy ne csak mondjuk, bizonyítsuk is, mennyi lehetőség van még a főzelékekben!

Karalábé-sárgarépa-retek főzelék

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 2 db karalábé
  • 2 köteg újhagyma
  • 1 csomag retek
  • 1 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 szál sárgarépa
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor snidling
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát finomra vágjuk, olajat melegítünk és megfonnyasztjuk benne. Közben a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A répákat felkarikázzuk, a karalábét felkockázzuk. A hagymához adjuk őket, átforgatjuk, majd annyi vízzel/alaplével felöntjük, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Puhára főzzük, majd az 1/3-át leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, tejszínnel krémesítjük. A retket csak az utolsó 2 percen keverjük hozzá, hogy ne főjjön szét. Snidlinggel megszórva tálaljuk

 

Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel

Hozzávalók 2 főre:

  • pár csipet + 1 késhegynyi só
  • 5 dl alaplé
  • fél db citrom reszelt héja
  • 30 dkg zellergumó
  • fél db citrom leve
  • 1 kg burgonya
  • negyed teáskanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db babérlevél
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A 3 ek olajat keverjük össze a sóval és a paprikával. A kockázott zellert tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 percig süssük.

Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, forgassuk össze a burgonyával, öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babért, sózzuk és fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Egy fél merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz.A tejfölt a keményítővel és 1 dl vízzel keverjük csomómentesre, és sűrítsük be a főzeléket. Reszeljük bele a citromhéjat, facsarjuk bele a citromlevet, és ha kell sózzuk, borozzuk.

A zellerrel tálaljuk, és friss petrezselyemzölddel extra frissességet adhatunk neki.

 

Bodzás vajbab

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tejföl
  • 2-3 ek. bodzaszörp
  • 10 átöblített bodzavirág
  • 3 ek. étkezési keményítő
  • a tálaláshoz 2-3 ek. olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. almaecet
  • 2 finomra aprított salottahagyma vagy 1 közepes vöröshagyma
  • 1 kg (megpucolt) vajbab
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A bodzavirágot beáztatjuk 1¼ liter hideg vízbe, és 1 éjszakáig állni hagyjuk. Leszűrjük, a virágot kidobjuk. (Amikor nincs bodzavirág, ez a lépés elmarad.)

2. A vajbab szárát lecsipkedjük, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk.

3. A vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a vajbabot, és felöntjük a leszűrt bodzás vízzel, annak híján 1¼ liter sima vízzel. Sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldbab meg nem puhul, kb. 15–20 percig. 

4. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és 1 merőkanálnyi folyadékkal, amelyet a zöldbabról mertünk le. Visszaöntjük a lábasba, és elkeverjük, besűrítjük, de már nem forraljuk. Levesszük a tűzről, az almaecettel és a bodzaszörppel ízesítjük. Langyosan vagy hidegen, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

 További főzelékek az NLCafén:

Exit mobile version