Quinoa – a tápanyagbajnok álgabona

Kiss Andrea / Mrs. Lipton konyhája | 2015. Június 01.
Aki ismeri, már tudja, aki nem ismeri, most megtudja, mi az a quinoa, és miért jó, ha megbarátkozunk vele.

 

Bár egyetlen élelmiszer sem tartalmazza önmaga a létfenntartáshoz szükséges összes tápanyagot, a quinoa olyan közel jár hozzá, mint semmilyen más növény vagy állat.

 

Mi a quinoa?

A quinoa (ejtsd: kinoá), más néven rizsparéj, egy pszeudogabona, egy akár két méter magasra is megnövő, a libatopfélék közé tartozó növény. Közeli rokona a cékla és a spenótféléknek. A növény levelei és érett magvai fogyaszthatóak megfelelő előkészítés után. Külsejükben a magok leginkább az amarántra hasonlítanak. Jelenleg három fajtája elterjedt; fehér, vörös és fekete. Dél Amerikában az Andokban 3-4 ezer évvel ezelőtt háziasították és termesztették ezt a növényt, de története az inkákig nyúlik vissza, akik szintén használták, szinte istenítették ezt az álgabonát, “minden gabona anyjának” nevezték.

Ezt a manapság egyre népszerűbbé váló magocskát termesztik többek között Spanyolországban, Peru, Bolívia, Ecuador, Chile és Kolumbia 2500 és 4000 méter magasság közötti területein. Viszonylag igénytelen növény, kisebb fagyok sem ártanak meg neki, és jól tűri a szárazságot is, sőt kifejezetten kedveli a száraz, homokos talajt. Egyetlen hátránya, hogy az eltérő szembeérés miatt csak kézzel szüretelhető. 

Miért érdemes megbarátkozni vele?

Hogyan használjuk?

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy az apró szemeket szaponinréteg borítja. Ez a növény természetes védelmét szolgálja a kártevőkkel, elsősorban a madarakkal szemben. Ennek köszönhetően, általában semmilyen vegyszeres védelemre nincs szüksége. Emiatt a réteg miatt azonban a külseje kesernyés ízű és fajtától függően habzékony is. Szerencsére ez az anyag vízben nagyon könnyen oldódik, tehát maradéktalanul eltávolítható!

Milyen az íze a quinoának?

A fehér verzió tényleg nagyon hasonlít a rizsre, készülhet belőle “rizses hús” és “gyümölcsrizs” is. A vörös kissé ropogósabb, mint a fehér, a feketét pedig leginkább a mákhoz lehet hasonlítani, főleg állagában és színe miatt, de basmati rizzsel keverve nagyon mutatós. 

Kapható még puffasztott, illetve pehely verzióban is. Ezeket mosás és hőkezelés nélkül lehet például kefirbe vagy joghurtba keverve fogyasztani.

Exit mobile version