3 remek Cézár-saláta-recept

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2015. Június 04.
Ha van olyan saláta, amit mindenki ismer – legalább névről –, akkor az a Cézár-saláta. Most elmondjuk, hogy készül a klasszikus, és még vegán verziót is mutatunk belőle.

Honnan a név, és hogy készül a klasszikus?

A Cézár-saláta az egyik legnépszerűbb saláta, szinte minden étterem étlapján feltűnik. Megalkotása Caesar Cardini mester nevéhez fűződik, akinek néhány megmaradt alapanyagból kellett hirtelen valami ízletes fogást kreálnia.

Az alapöntet enyhén fokhagymás, olívaolajos, kissé citromos ízesítésű, de kerül bele mustár és Worcestershire-szósz is (néha szardellafilé is), sűrítésére tojássárgáját, tálaláshoz parmezánt kínálnak hozzá. A klasszikus Cézár-saláta-változat mellett számos vegán, vagy majdnem vegán változata is létezik, mi most kesudióból és avokádóból készítettünk kóstolót, az egészségtudatosabbak számára.

Klasszikus Cézár-saláta

Hozzávalók az öntethez:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tojássárgája
  • 80 ml olívaolaj
  • 1 ek. reszelt parmezán
  • fél citrom leve
  • 1 tk mustár
  • 1 kk. Worcestershire szósz

Hozzávalók a salátához:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. + kevés olívaolaj
  • kevés oregánó
  • felszeletelt sült csirkemell
  • 20 g reszelt vagy forgácsolt parmezán
  • 2 szelet kenyér
  • 1 fej római vagy jég saláta
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az öntethez keverjük el a tojássárgáját a mustárral, majd lassan adagoljuk hozzá az olajat és keverjük kémesre. A fokhagymát törjük szét, adjuk hozzá a borsot, csipetnyi sót és a reszelt parmezánt.  Keverjük bele a citrom kifacsart levét és a Worchestershire-szószt. Tegyük mindezt egy kisebb (zárható) üvegbe és jól rázzuk össze. 

A krutonhoz a kenyeret szeleteljük kockákra, egy serpenyőben hevítsük fel az olajat és pirítsuk meg rajta a kenyérkockákat, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fokhagymát és az oregánót.  

A salátát tépkedjük kissé össze, helyezzük rá a felszeletelt csirkemellet, a krutonokat és locsoljuk meg a szósszal, hintsük meg parmezánnal.

 

 

Avokádós öntet Cézár-salátához

Hozzávalók:

  • pici só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 120 ml víz
  • fél citrom leve
  • 1 érett avokádó
  • 2 kk. élesztőpehely
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Daraboljuk fel az avokádót és a többi hozzávalóval együtt (fokhagyma, só, citromlé, élesztőpehely) turmixoljuk krémes állagúra. 

 

Vegán Cézár

Hozzávalók:

  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej római vagy jég saláta
  • pár csepp Worcestershire szósz
  • 10 dkg kesudió
  • 2 kk. kapribogyó
  • 1 kk. mustár
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. élesztőpehely

a csicseriborsó krutonhoz:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 csicseriborsó konzerv
  • őrölt kömény és pirospaprika
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kesudiót fél napra áztassuk be vízbe, majd szűrjük le és a többi hozzávalóval, kevés olajjal, fokhagymával, citromlével, mustárral, élesztőpehellyel, Worchestershire-szósszal és a kapribogyóval turmixoljuk krémesre.

A csicseriborsó-krutonhoz: a csicseriborsót fűszerezzük be őrölt köménnyel, pirospaprikával, locsoljuk meg 2 kanál olívaolajjal forgassuk össze és terítsük szét egy sütőlemezen. Tegyük előmelegített sütőbe kb. 25 percre, hogy megpiruljon. 

A salátát tépkedjük kissé össze, helyezzük rá a krutonokat és locsoljuk meg a szósszal, parmezán helyett szórjuk meg élesztőpehellyel. 

 

Exit mobile version