3 mennyei görög recept

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2015. Július 22.
A görög nyaralások emléke nemcsak a tengerpart párás levegőjét, kabócák zümmögését idézi fel, hanem a rejtett kis tavernák, utcai árusok ízélményét is. Ezúttal a görög konyha klasszikus kedvenceit alkottuk újra, kicsit változatosabbá téve a hagyományos recepteket.

Tofu szuvlaki

Hozzávalók:

  • 1 fej lila hagyma
  • 2 fej gomba
  • 10 dkg tofu
  • 1 db kaliforniai paprika

Hozzávalók a páchoz:

  • só, bors
  • 1 kk. aprított petrezselyem
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 kk. oregánó
  • fél citrom leve
  • 1 kk. méz
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tofut vágjuk fel kb. 2 centis kockákra. Szeleteljük fel a paprikát, lila hagymát, gombát nagyobb darabokra és a tofuval együtt tegyük egy tálba. Öntsük rá a pác hozzávalóit és kézzel forgassuk át, hogy minden hozzávalót bekenjünk vele és érleljük így két órán át.

A zöldségeket és a tofut felváltva tűzzük fanyársa és grill lapon, vagy forró serpenyőben pirítsuk át mindegyik oldalán.

 

 

Gombás muszaka

Hozzávalók:

  • pár csipetnyi só
  • 1 db padlizsán
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • 3 nagyobb burgonya
  • 40 dkg gomba
  • 3 db paradicsom
  • 1 kk. oregánó
  • kevés olívaolaj
  • 1 kk. kakukkfű
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db cukkini

Hozzávalók a besamelhez:

  • 3 dkg vaj
  • 3 ek. búzaliszt
  • só, szerecsendió
  • 10 dkg (edami vagy gouda vagy trappista) sajt
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Tisztítsuk meg a burgonyát és vágjuk karikákra. A gombát aprítsuk fel.

Mossuk meg a cukkinit és a padlizsánt és szeleteljük fel. Forró serpenyőben, kevés olajon süssük át mindkét oldalán. Tegyük félre a zöldségeket egy tálba. Szeleteljük fel a hagymát és kevés olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a gombaszeleteket, fűszerezzük oragánóval, kakukkfűvel, kevés fahéjjal. Dobjuk hozzá a feldarabolt paradicsomokat, öntsük alá a bort és főzzük puhára gombás ragut.

Egy kb. 20 x 30-as tepsi alját kenjük ki kevés olajjal. Rakjuk le a burgonyaszeleteket, tegyük rá a grillezett cukkinit, majd a paradicsomos gombaragut. Fedjük be padlizsánszeletekkel és öntsük rá a besamel-szószt.

Ehhez olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Adjunk hozzá 3 kanál lisztet, keverjük lágy krémmé és öntsük fel kevés tejjel. Keverjük csomómentesre és adjunk hozzá újabb adag tejet. Keverjük simára és sűrítsük össze.  Adjuk hozzá a reszelt sajtot és fűszerezzük sóval, szerecsendióval.

Tegyük a muszakát 180 fokos sütőbe, süssük kb. 25 percig. Mielőtt felvágnánk nagyobb szeletekre, hagyjuk kicsit állni.

 

 

Csokis rizspuding (rizogalo)

Hozzávalók:

  • 4-5 ek. cukor
  • kb. 1 l tej
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • fél bögre (arborio) rizs
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. narancs reszelt héja
  • 1 kk. kukoricakeményítő
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, öntsük rá a rizst és forgassuk át, kevergetve, 1-2 percig. Öntsünk fel tejjel és alacsony hőfokon, gyakran megkeverve nehogy az alján odakapjon a rizs főzzük puhára. Keverjük bele a cukrot és tördeljük bele az étcsokoládét. A kukoricakeményítőt keverjük el 2-3 evőkanál vízzel és sűrítsük be vele a tejes rizst. Ízesítsük fahéjjal, kevés narancshéjjal.

Tálaljuk tálkákba és hagyjuk kihűlni.

 

Még több görög recept az NLC-n:

 

Exit mobile version