Vitamindús ízorgia: 3 könnyű nyári saláta

Szűcs Réka / Ízből tíz | 2015. Július 29.
Télen inkább csak előétel, ilyenkor nyáron akár vacsora is lehet egy finom salátából. Mi most hármat is hoztunk, hogy ma már ne kelljen gondolkozni, mit készítsünk estére.

Ezek a saláták nemcsak színesek, hanem nagyon egészségesek, és akár gyors vacsoraként is bevethetők. Lépjünk túl a görög saláta–Cézár-saláta–Waldorf saláta szentháromságán!

Áfonyás-balzsamecetes saláta grillezett kecskesajttal

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 ek. méz
  • 10 dkg áfonya
  • 12 dkg félkemény kecskesajt
  • 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A salátaleveleket és az áfonyát megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk.

Az olajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel. 

A kecskesajtot 2 nagyobb korongra vágjuk. (Ha nem henger formájú sajtunk van, akkor bármilyen tetszőleges formára felszeletelhető). A sajtot száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A salátaleveleket tányérra szedjük, majd megszórjuk az áfonyával, ráhelyezzük a grillezett sajtszeleteket, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

 

 

Paradicsomos görögdinnye-saláta feta sajttal

Hozzávalók 2 főre:

  • só, bors
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg feta
  • kevés menta
  • 50 dkg görögdinnye
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A citrom levét egy kisebb tálba csavarjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, előbb félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, és a citromléhez adjuk addig, amíg a többi hozzávalót elő nem készítjük. 

A görögdinnyét kimagozzuk, felkockázzuk. A paradicsomot a görögdinnyével azonos méretűre aprítjuk. A feta sajtot nagyobb darabokra törjük. 

Az egészet egy tálba tesszük a lila hagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és óvatosan összeforgatjuk. 

Tálaláskor néhány mentalevelet tépünk a salátára.

 

 

Grillezett halloumi nektarinnal, szezámmagos fűszerkeverékkel

Hozzávalók:

  • 1 kis csokor petrezselyem
  • kevés olívaolaj
  • kevés méz
  • 2 nektarin
  • 10 dkg halloumi vagy más grillezhető sajt
  • 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta

a fűszerkeverékhez:

  • fél ek. koriandermag
  • fél ek. római kömény
  • 2,5 dkg szezámmag
  • 5 dkg török mogyoró
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Először a fűszerkeveréket készítjük el. 

Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a török mogyorót. Ha megvan, félretesszük, hűlni hagyjuk. A szezámmagot is aranyszínűre pirítjuk, majd egy tálkába öntjük. 

Végül a koriandermagot és a római köményt pirítjuk illatosra.

A kihűlt mogyoróról a héját ledörzsöljük. 

Az összes hozzávalót mozsárba tesszük, és durvára törjük. (Mozsár hiánya esetén egy nehezebb lábas aljával törjük össze).

A fűszerkeverékből ehhez a salátához csak egy evőkanállal használunk fel, a maradékot száraz helyen 2-3 hétig lehet tárolni. A keveréket szórhatjuk paradicsomsalátára vagy lepénykenyérre, olívaolajjal kikeverve mártogatósként is felhasználhatjuk, valamint húsok és zöldségek fűszerezésére is kiváló lehet.

 

A salátához a nektarint kimagozzuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Egy száraz, forró serpenyőben a darabokat mindkét oldalukon körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A grillsajtot tetszőleges nagyságúra felszeleteljük, és a nektarinokkal megegyező módon, forró serpenyőben megsütjük.

A salátaleveleket megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk, majd egy tányérra halmozzuk.

A salátaágyra helyezzük a nektarinokat és a grillsajtot, majd megszórjuk 1 púpos evőkanál fűszerkeverékkel.

A petrezselymet a salátára tépkedjük, végül az egészet meglocsoljuk egy kis mézzel és olívaolajjal.

 

Még több könnyű nyári saláta recept az NLCafén:

Exit mobile version