5 egyszerű étel, amit a strandra is magaddal vihetsz

nlc | 2015. Augusztus 09.
Az idei lángos-, palacsinta- és kürtőskalácsadag már kipipálva, de csak kellene valami elemózsia a strandra, vagy elmennétek a parkba piknikezni, és nem a bolti kekszekkel akarod megtömni a piknikkosarat. Ismerős? Akkor ezt az összefoglalót neked találtam ki!

3 fontos szabály, amit érdemes betartani:

Mit vigyél magaddal a strandra/piknikre?

Mutatunk is néhány példát:

Szupi finom csokis csiga

tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg krémsajt
  • 3,5 dkg porcukor

csokis tölteték:

  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dkg vaj
  • 3 dkg étcsokoládé
  • fél teáskanál kakaópor

extrák:

  • 1 db tojás
  • 1 db narancs
  • 2-3 dkg marcipánmassza
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevéske tonkabab
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A receptet a Csak a puffin blogon találod

 

Levendulás keksz

Hozzávalók 24 db-hoz:

  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 2 púpos tk. szárított levendula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a csipet sóval, a porcukorral és a szárított levendulavirággal. Hozzáadjuk a hideg, kis darabokra vágott vajat. Ujjunkkal elmorzsoljuk, végül a tojássárgáját is beledolgozzuk, egynemű tésztát gyúrunk. A tésztából hengert formázunk, éles késsel körülbelül 1 cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hűtőbe tesszük fél órára. 

Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. 

Fél óra leteltével a kekszekkel kirakott tepsit a sütőbe tesszük, 7-8 perc alatt készre sütjük. 

 

 

Erdei gombás-hagymás quiche

Alaptészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 3-4 evőkanál víz

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 4 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 1 evőkanál vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 40 dkg erdei gomba
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, a nyújtófára tekerve helyezzük egy linzertortaformába. Igazítsuk úgy, hogy legyen legalább 1 cm magas pereme. Szurkáljuk meg a tésztát villával, terítsünk rá sütőpapírt, majd szórjunk bele lencsét vagy babot, így nem púposodik fel a tészta sütéskor. (Ez a lépés elhagyható.) 180 °C-os sütőben süssük elő kb. 15 perc alatt. Míg sül a tészta, olvasszuk meg a vajat, dinszteljük meg rajta az aprított hagymát és a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, a legvégén adjuk hozzá a petrezselymet. A tojásokat verjük fel, fűszerezzük sóval, borssal, keverjük hozzá a tej és tejszín keverékét. Öntsük az elősütött tortaformába, majd kanalazzuk a tetejére a hagymás gombát. Forró sütőben süssük még 30 percet. Langyosan tálaljuk.

 

Klasszikus gazpacho

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 80 ml sherry ecet
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • kb. 120 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 kg paradicsom
  • 150 g uborka
  • 100 g száraz kenyér
  • 150 g kaliforniai paprika
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az uborkát meghámozzuk, a paprika csumáját és a paradicsom szárát eltávolítjuk, a hagyma és a fokhagyma héját lefejtjük. Az előkészített zöldségeket és a kenyeret nagyobb kockára vágjuk, és egy tálba tesszük. Meglocsoljuk az ecettel és az olaj felével, átkeverjük, majd legalább egy órán keresztül állni hagyjuk. Ezután az egészet turmixgép keverőpoharába töltjük, és a maradék olívaolajat lassanként hozzácsorgatva simára dolgozzuk.

A pépet átpasszírozzuk, a levet sózzuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük. (Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.)

A lehűlt zöldséglevest néhány csepp extra szűz olívaolajjal és egy csipetnyi frissen őrölt fekete borssal tálaljuk.

 

 

Paradicsomos cukkinifasírt

Hozzávalók 4 személyre:

  • kevés liszt
  • ízesítéshez só
  • 1 vöröshagyma
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 50 dkg paradicsom
  • 50 dkg cukkini
  • 1 csokor menta
Kategóriaebéd
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.

Exit mobile version