Nyári gyümölcsös piték – ezek miatt érdemes bulit rendezni

Molnár Orsi / wannabe chef | 2015. Augusztus 16.
Grillezés, kerti parti, vagy csak egy könnyű baráti vacsora végén is tökéletes zárás lehet egy ilyen igazán gyümölcsös, klasszikus nyári pite. Vállaljátok ti a desszertet, ezekkel a sütikkel tarolni fogtok!

Rusztikus őszibarackos pite

Hozzávalók 1 nagy piteformához:

  • 100 + 50 g cukor
  • 1 db tojás
  • 180 g vaj
  • 2 ek. jeges víz
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 350 g + 2 ek. búzaliszt
  • 600 g magozott őszibarack
  • 1 ek. citromlé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a 100 g cukrot és a vajat morzsásra, majd adjuk hozzá a tojást és annyi vizet, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Lisztezett pulton gyúrjuk össze, letakarva tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és készítsük elő a tölteléket. A barackokat megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Tegyük a barackokat egy tálba, szórjuk meg a maradék (50 g) cukorral, a liszttel, keverjük hozzá a citromlevet és a fahéjat. 

A tészta kétharmadát lisztezett pulton vagy két sütőpapír között akkorára nyújtsuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát. Helyezzük egy kivajazott, kilisztezett formába, villával szurkáljuk meg (hogy sülés közben ne púposodjon fel). A tészta üregét töltsük meg a barackkal, a megmaradt tésztából pedig kis hengereket formázzunk és fedjük be vele a pitét. A széleket késsel vágjuk le, vagy a nyújtófát a piteformán toljuk át, így eltávolítva a széleket. A sütő alsó részében kb. 30 percig süssük vagy ameddig a teteje meg nem barnul. 

 

Almás pite

Hozzávalók 1 nagy piteformához:

  • 280 g + 3 ek. liszt
  • 4 ek. + 1 ek. (a szóráshoz) cukor
  • csipet só
  • 180 g vaj
  • 100 ml víz
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 4 alma
  • 1 ek. citromlé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk el a tésztával. Adagoljuk hozzá a vizet és gyúrjuk össze ruganyos tésztává. Tegyük hűtőbe legalább fél órára. Közben készítsük el a tölteléket. Mossuk meg az almát, hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk fel kockákra. Tegyük a felkockázott almát egy tálba, szórjuk meg a cukorral, a liszttel, adjuk hozzá a citromlevet, a fahéjat és jól keverjük össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát és vágjuk két részre. Lisztezett pulton nyújtsuk kb. fél milliméter vékonyra, majd helyezzük kivajazott, kilisztezett formába, villával szurkáljuk meg. Kanalazzuk bele az almát, majd tegyük rá a másik kinyújtott tésztát. A lelógó tészta darabokat vágjuk le. A tészta tetejére késsel vágjunk kis nyílásokat és szórjuk meg cukorral. 180 fokon 25-30 percig süssük, amíg a teteje aranybarnára pirul. 

 

Villámgyors mini szilvás pite

Hozzávalók 4-5 db mini pitéhez:

  • 3 ek. liszt
  • 4 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • fél citrom leve
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 adag (500 g) leveles tészta
  • 500 g puha, magozott szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és egy tálban negyedekre vágjuk. Hozzákeverjük a cukrot, a citrom levét és héját, a lisztet és a fahéjat. A leveles tésztából 4 mini pite formát vagy 12 kerek muffin formát vágunk ki, belenyomkodjuk a sütőformákba és kis lyukakat vágunk a tésztába villával. 

A szilvás tölteléket a kosárkákba tesszük és kb. 25 percig sütjük. Akkor vesszük ki, amikor már barnulni kezd a tészta. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

 

(Leveles tészta helyett ezt a pitét is készíthetjük házi pitetésztával.)

Molnár Orsi a wannabe chef blog szerzője. Oldalán változatos és egyszerűen elkészíthető ételek receptjei találhatók, amiket bárki könnyedén elkészíthet. Egészséges reggelik, vegetáriánus ételek, villámgyorsan összedobható édességek és izgalmas ázsiai ételek gazdagítják a blogot.
 

Még több piterecept az NLC-n:

Exit mobile version