3 szilvás süti, amiért érdemes újra begyújtani a sütőt

Piazza Gabriella / Tavola in Piazza | 2015. Augusztus 18.
Ha a kánikulában pihentették a sütőt, és kerültétek a konyhát, akkor most ideje felmelegíteni a kapcsolatot. Hogy méltó legyen az újrakezdés, hoztunk 3 szuper szilvás desszertet, aminek nemcsak a konyha, de a család is nagyon fog örülni.

Túrópalacsinta fahéjas-mentás szilvaszósszal

Hozzávalók kb. 20 db palacsintához:

  • 125 g liszt
  • csipetnyi só
  • 250 g zsírszegény túró
  • 6 tojás
  • 125 ml tej
  • 2 tk. vaníliás cukor
  • 1 ek. + kevés a sütéshez napraforgóolaj

a szószhoz:

  • fél kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. méz
  • 3-4 levél menta
  • 200 g (cseresznye) szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szószhoz a szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk.

A palacsintákhoz a túrót, a tojásokat, a lisztet, az olajat, a sót, a vaníliás cukrot és a tejet botmixerrel simára turmixoljuk. Egy vékonyan kiolajozott serpenyőt felhevítünk, és a masszát evőkanalanként adagolva kisütjük benne a palacsintákat.

Ezalatt a kimagozott szilvákat a mentalevelekkel, a fahéjjal és a mézzel 5 perc alatt sűrűre főzzük, majd a kész túrópalacsintákra csorgatva azonnal tálaljuk.

 

 

Szilvás galette

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • 80 g hideg vaj
  • 1 ek. víz
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 ek. porcukor

Hozzávalók a tésztára:

  • 2 tk. cukor
  • 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 3 ek. cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 púpozott kk. étkezési keményítő
  • fél vaníliarúd
  • 400 g vörös szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat a  liszttel elmorzsoljuk, és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásokat, a vizet, majd az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk. A tésztát gombóccá formáljuk, és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket: a szilvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk, és a cukorral, a fahéjjal, valamint a vaníliával felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, még 30 másodpercig főzzük, majd levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a közepére kanalazzuk a kihűlt fűszeres szilvát. A tésztalap szélét felhajtogatjuk, a tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk a kristálycukorral, és az egészet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

 

Rumos-gyümölcsös kalácspuding

Hozzávalók:

  • a tál kikenéséhez kevés vaj és cukor
  • 2 ek. szilvalekvár
  • 50 ml rum
  • 200 g porcukor
  • 400 g (akár száraz) kalács
  • fél citrom leve
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliás cukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 400 ml tej
  • 6 tojás
  • 400 g alma, körte vagy szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral

A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézimixer segítségével simára keverjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Ezalatt a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verve mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.

A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)

A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.

 

Még több szilvás édesség az NLCafén:

Exit mobile version