3 almás süti, ami nélkül nem múlhat el a hétvége

nlc | 2015. Szeptember 12.
Ki emlékszik már az eperszezonra, és hol van már a sárgabarack?! Most az almának jött el az ideje, és marad is velünk jó darabig, oszlopos tagja lesz a gyümölcskosárnak néhány hónapig. Kezdhetjük a hangolódást 3 klasszikus almás sütivel!

Kész a hétvégi menü és már csak azt kellene kitalálni, mit süssünk ma délután? Ne gondolkodjatok tovább, süssetek almás sütit! A nagyi pitéje, a tarte tatin és a morzsás süti olyan klasszikusok, amiket nem lehet kihagyni egy almaszezonban sem. 

Fordított almatorta

Hozzávalók a fordított almatorta tésztájához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • néhány ek. hideg víz
  • 5 dkg porcukor

Hozzávalók a fordított almatortához:

  • 15 dkg kristály cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 savanykás alma
  • 1 db vaníliarúd
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. Az almákat megmossuk, négybe vágjuk, magházukat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk, és kevés vízben, a felhasított vaníliarúddal 5 perc alatt megpároljuk. Ne főzzük szét!

A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az almaszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles almát. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.

TIPP: Alma helyett körtével is készíthetjük.

 

Nagymama almás pitéje

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 g cukor
  • 2 púpozott ek. tejföl
  • 250 g vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 400 g finomliszt

a töltelékhez:

  • 80 g cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 kg alma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült.  Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.

 

 

Almás-diós morzsasüti

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 17 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dkg margarin

Töltelék:

  • 2 ek. cukor
  • csipet fahéj
  • 2-4 dkg (aprított) dió
  • 3-4 db (30 dkg almakocka) alma
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 ek. búzadara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A morzsához a lisztet a cukorral és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Egy lapos, lisztezett tányéron a fagyaszóba tesszük, hogy reszelhetővé dermedjen. Ha megdermedt, sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük, jól szétszórva, hogy szép világosbarnára sülhessen.

Az almakockákat a sütőmargarinon a cukorral megpároljuk, a dióval és fahéjjal ízesítjük, majd a búzadarát is hozzákeverjük. Tálkákba szórjuk a kisült reszelt tészta felét, ráadagoljuk a párolt almát, majd a maradék tésztával befedjük. Azonnal fogyasztható.

Még több almás süti az NLCafén:

Exit mobile version