Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít

nlc | 2015. Október 16.
Csili, bab, csirke, zöldségek és a végén egy isteni finom desszert – e heti hétvégi menünk már pont az ilyen őszi hétvégékre való, amikor nem sajnáljuk az időt a főzéstől.

Csilis bableves húsgombóccal

Főzzünk vitamindús zöldségekből!

Hozzávalók 4 személyre: 

• 25 dkg száraz vörös bab (előző este beáztatva) 
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma 
• 25 dkg darált sertéshús 
• 1 tojás
• 1 kis csokor petrezselyem 
• só, frissen őrölt bors
• 25 dkg kukorica (konzerv) 
• 1 nagyobb piros kaliforniai paprika 
• 5 dl paradicsomszósz
• csili paprika ízlés szerint
• 1 db lime vagy citrom
• tejföl a tálaláshoz

Az előző éjszaka vízbe áztatott bab áztatóvizét cseréljük le, tegyük fel főni 1 fej félbevágott hagymával, a fokhagymákkal együtt. Közben készítsük el a húsgombócot: a darált húst keverjük el a másik fej lereszelt vöröshagymával, a tojással, az aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Pihentessük a húsmasszát a hűtőszekrényben. Amikor a bab majdnem teljesen megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett kukoricát, a felkockázott paprikát és a paradicsomszószt. Sózzuk, borsozzuk, aprított csilivel ízesítsük. Formázzunk kis méretű húsgombócokat, főzzük ki ezeket 20 perc alatt a forrásban lévő levesben. Tálaláskor tejföllel, pár csepp lime-lével tehetjük még pikánsabbá a levest.

Sült csirke zöldségekkel

Hozzávalók:
• 1 egész csirke belsőségek nélkül (kb. 1,5 kg)
• 
10 dkg vaj

• 1 tk. só
frissen őrölt bors

• 1 kisebb fej vöröshagyma

• 1 citrom
• 5-6 sárgarépa

• 40 dkg zöldborsó
• 
1-2 édesburgonya

• 2 fej fokhagyma

• 3 fej lila hagyma

A csirkét alaposan megmossuk, és papírtörlővel megszárítgatjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és a szintén félbevágott citrommal együtt a csirke belsejébe tömjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a sót és a borsot, majd alaposan bekenjük, bemasszírozzuk vele a csirkét (minden oldalát). Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeverésen, ha van), és egy mélyebb sütőtálba helyezzük a csirkét. Sütőbe toljuk 80-90 percre úgy, hogy a melle legyen lefelé.

Félidőben óvatosan megfordítjuk a csirkét, hogy a melle legyen felül. Közben – amikor már beraktuk a csirkét a sütőbe – előkészítjük a zöldséget, meghámozzuk és feldaraboljuk: a fokhagymát gerezdekre, a sárgarépát csíkokra, a lila hagymát negyedekre, az édesburgonyát felkarikázzuk. Kb. akkor, amikor a csirkét megfordítjuk, egy nagy tepsibe beleszórjuk a zöldségeket: egyik felébe a répát és a borsót, másik felébe az édesburgonyát, a lila hagymát és a fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és ezt is betesszük a sütőbe. Egyszer-kétszer kicsit átforgatjuk, majd a csirkével egy időben kivesszük a sütőből.

 

 

 

 Crème brûlée

Hozzávalók:

• 1 liter tejszín
• 1 kettévágott vaníliarúd
• 1 csésze vaníliás cukor
• 6 nagy tojássárgája
• 2 liter forró víz

Egy közepes méretű serpenyőben közepes lángon forraljuk fel a tejszínt, a vaníliarudat és a kikapart vaníliamagokat. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk állni 15 percig. Vegyük ki a vaníliarudat, és tegyük félre későbbi felhasználásra.

Egy keverőtálban alaposan keverjünk össze ½ csésze cukrot a tojássárgákkal, amíg a keverék színe ki nem fehéredik. Folyamatos keverés mellett apránként adjuk hozzá a tejszínt. Az így elkészített folyadékot töltsük 6 (15-20 dkg-os) kis formába. Helyezzük a formákat egy nagy tepsibe. Öntsünk annyi forró vizet a tepsibe, hogy a formák oldalának feléig érjen. Süssük addig, amíg a krém megszilárdul, de a közepe még rezgős – ehhez hozzávetőleg 40-45 perc szükséges. Vegyük ki a formákat a tepsiből, és legalább 2 órára tegyük hűtőbe. A krémet legalább 30 perccel azelőtt vegyük ki a hűtőből, hogy a tetejére cukrot pirítanánk. A megmaradt ½ csésze vaníliás cukrot osszuk el a 6 formára, és egyenletesen szórjuk a krém tetejére. Háztartási karamellizálóval olvasszuk meg a cukrot a tetején, hogy megkeményedjen. Tálalás előtt legalább 5 percig hagyjuk állni.

 

Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:

Exit mobile version