Elegáns reggeli: sütőtökös-kakaós kuglóf

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2015. December 25.
Ha szeretnétek meglepni a családot az ünnepek alatt egy elegáns reggelivel, akkor ezt a kuglófot mindenképpen próbáljátok ki. Gyönyörű, és isteni finom!

Miért is nem sütünk kuglófot gyakrabban? Kevés jobb dolog van a reggeli friss, puha kuglófnál! Ha még egy kis fahéj és szegfűszeg is kerül bele, különösen jól fog esni az ünnepek alatt. 

Hozzávalók az alaptésztához:

(a mérce 2,5 decis bögre)

A sütőtökös tésztához:

A kakaós tésztához:

Fahéjas máz:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A lisztet keverjük össze az őrölt fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg) és a szódabikarbónával, meg a sütőporral.
Először keverjük össze az alaptészta hozzávalóit: gépi habverővel dolgozzuk össze a puha vajat és a cukrot krémesre, majd egyenként keverjük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a liszt felét, majd a tejet, legvégül dolgozzuk össze a megmaradt liszttel.
Felezzük el ezt a krémes masszát és az egyik felébe keverjük bele a keserű kakaóport. A megsült sütőtököt turmixoljuk krémesre kb. 3 evőkanál tejjel, és keverjük bele a megmaradt tésztába. Mivel a tészta ettől fellazul, adjunk hozzá még ½ bögre lisztet és 1 kanál barna cukrot.
Egy kuglófforma alját, oldalát kenjük ki vajjal, és töltsük bele a sütőtökös massza kétharmadát. Kanalazzuk rá a kakaós tésztát, majd megint egy keveset a sütőtökös masszából.
Tegyük forró sütőbe, és süssük kb. 45-50 percig.
Amikor kihűlt, kenjünk rá fahájas cukormázat. Ehhez a porcukrot keverjük össze egy kiskanál fahéjjal és adjunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű, kenhető állaga legyen. Öntsük a kuglófra, és hagyjuk kis időre, hogy megdermedjen.

Még több kuglófrecept az NLCafén:

Exit mobile version