Százezer kalóriás tökéletes reggeli: így készül a házi gofri

nlc | 2016. Március 09.
Ha kedveskedni akarsz a családnak/barátoknak, akkor készíts nekik gofrit reggelire. Te leszel a nap hőse, ezt garantáljuk!

A gofrit szinte nem lehet nem szeretni: egyszerűen elkészíthető, viszonylag olcsó, millióféleképpen ízesíthető, díszíthető és nagyon-nagyon finom édesség, amiből tökéletes reggeli, vagy egy tartalmas leves után akár desszert is lehet.

Hogy mennyire jó, azt már nagyon régóta tudjuk: állítólag már a 9–10. században sütöttek tésztát vaslapok között, és hamarosan a rácsos minta is megszületett. Az így készült ősgofrit vallási ünnepeken mozgóárusok kínálták – pont úgy, mint ma. Belga rokona, a waffel élesztős tésztából készül, ez a fajta – nyáron a strandokról is ismert – gofri azonban egy sütőporos kevert tészta.  Elkészítésekor tej helyett használhatunk vizet, tejszínt, vagy akár tejfölt is, de mindenképpen ügyeljünk rá, hogy a tészta csomómentes, szinte krémes legyen.

Nem kell túl sok tésztát rakni a sütőbe: fedje el mindenhol a rácsot, de ne legyen túl sok, mert akkor ki fog csorogni hátul vagy oldalt. Érdemes inkább kevesebbről indulni, és fokozatosan növelni az adagot, míg rá nem érzünk az ideális mennyiségre.

A gofri önmagában is nagyon finom, de gazdagíthatjuk különféle feltétekkel is. Nagyon finom eperrel, banánnal, málnával, kivivel, kenhetünk rá lekvárt, csokis mogyorókrémet, vagy akár saját készítésű főzött citromkrémet, pudingot és fagylaltot is kínálhatunk mellé. Díszíthetjük tejszínhabbal és különféle szórócukrokkal, csokidarabkákkal, vagy akár olvasztott csokoládéval, karamellszósszal is.

 

Hozzávalók kb. 16 db-hoz:

A tetejére ízlés szerint:

Díszítés:

Kattints tovább a teljes recepthez >>>

Exit mobile version