A fazéktól a habverőig: alapfelszereltség a konyhában és kedvenc kütyüjeink

nlc | 2016. Március 10.
Bár kétségtelen, hogy vannak olyan receptek, melyek szinte eszközök nélkül, bögrével és kanállal elkészíthetőek, ha valaki másra is szeretné használni a konyháját, nemcsak a pizzás dobozok kinyitására, akkor jó, ha van egy alapkészletünk.

Összeszedtük azokat a konyhai alapeszközöket, melyeket ha nem is egyszerre, de fokozatosan érdemes beszerezni egy induló konyhába. Ezekkel az alapdolgokkal már nagyjából mindent el lehet végezni, és bár lehet, hogy elsőre túl részletesnek tűnik a lista, előbb-utóbb minden eszköz létjogosultságot nyer, ha valaki tényleg szeretne otthon sütni-főzni. Mert lehet villával tejszínből habot verni, ahogy citromhéjat is lehet késsel hámozni, de a megfelelő eszközökkel sokkal gyorsabb és hatékonyabb minden konyhai feladat. 

Alapfeltételezésünk az, hogy van a konyhában konyhabútor, sütő, tűzhely és hűtő.

Edények

Érdemes vastag aljú, rozsdamentes, masszívabb edényeket választani, mert bár ezek általában drágábbak, sokszorosan meg fog térülni az áruk. Jó, ha van hőálló fül és fedőfogó az edényeken, így kisebb az égési sérülések kockázata. A serpenyő lehetőleg legyen tapadásmentes, és legjobb, ha fedője is van, mert akkor párolásra is alkalmas. Ki-ki ízlés és főzési szokások függvényében bővítheti a serpenyőkészletet egy wokkal, vagy akár palacsintaserpenyővel is, hogy a jobbnál jobb grillserpenyőkről ne is beszéljünk.

A fazéktól a habverőig: alapfelszereltség a konyhában és kedvenc kütyüjeink

Bár kétségtelen, hogy vannak olyan receptek, melyek szinte eszközök nélkül, bögrével és kanállal elkészíthetőek, ha valaki másra is szeretné használni a konyháját, nemcsak a pizzás dobozok kinyitására, akkor jó, ha van egy alapkészletünk.

 

Kések

Legalább egy jó késünk mindenképpen legyen, ez az egyik legfontosabb eszköz a konyhában, életlen késsel minden sokkal nehezebb és időigényesebb lesz – sőt az életlen kés baleset-veszélyesebb is! Jó, ha van egy séfkés (éles, hegyes, hosszú, széles pengéjű kés), egy hámozókés és egy hullámos pengéjű kenyérvágó kés a háztartásban. Inkább legyen néhány jó késünk, mint több, de életlen. A késélezésre fordítsunk gondot. Jó, ha van otthon késélező eszköz, de ha ez nincs, akkor érdemes időről időre köszörűssel megéleztetni a késeket. 

Gépek

Elég bemenni egy háztartási vagy elektronikai üzletbe, és egyből látni fogjuk, hogy több konyhai kisgép van, mint amennyit elképzelni tudunk. Hogy lesz-e valaha szükségünk aszalógépre, tejhabosítóra vagy szuvidálógépre, az majd idővel el fog dőlni, de egy induló konyhában ezekre még nincs szükség. Amit első körben érdemes beszerezni, az egy botmixer. Ez jól jöhet mártások, krémlevesek, turmixok, mártások készítésénél. Sütéshez mindenképpen érdemes beruházni egy robotgépbe, ami minimum habot ver és dagaszt, de választhatunk egyből komolyabb robotgépet is, ami aprít, szeletel, és még levet is facsar. Mérleg is mindenképpen legyen a háztartásban – különösen ha sütni is szeretnél, nemcsak főzni.  

Kiegészítő eszközök

Megkérdeztük gasztrobloggereinket is, hogy náluk mi az a top 5 eszköz, ami nélkül nem tudnának meglenni a konyhában, és mi az, ami szerintük teljesen felesleges:

“Bornyitó, kézi robotgép, botmixer, habzsák, tepsik minden mennyiségben és méretben + a mérleg!! Amit nem használok, az az 1000 darabból álló mindenféle elektromos reszelő… összerakni se tudom:). Ha reszelni kell, inkább előkapom a klasszikust.” – Miles and Meals

“Botmixer, reszelő, teflonserpenyő, elektromos daráló magokhoz, egy nagy éles kés zöldségszeleteléshez. Ami nálam felesleges, az a késes aprítógép, de lehet, hogy csak mert fapados és zajos, illetve az elektromos késemet még az életben nem használtam.” – Pálmafa Project

“Robotgép, muffinforma, mérleg, habzsák, aprítógép (a sima tepsit alapnak veszem). Amit egyáltalán nem használtam, olyan tárgyam nincs.” – Bonnie konyhája

“Robotgép, botmixer, mérleg, tortaformák, jó edények (lábasok).” – MaiMóni

“Botmixer (és robotgép egyben), jó éles, jó minőségű kések, késes aprítógép, habzsák, teflonserpenyők, edények minden méretben, mérleg. És a szilikonos sütőlap, sütőpapír helyett mindig! Rengeteg használaton kívüli dolgom van, de a legkevésbé használt a tésztafőző edény, pont egyszer használtam, a fél karomat leégettem, és rögtön két edényt kellett mosogatni… :)” – A tetovált lány konyhája

“Kézi mixer, mérőpohár, serpenyők, reszelők, nagy vágódeszka, amit akár kis nyújtótáblaként is be lehet vetni. Ami csak dísznek van: olajsütő, kávé- és cukordaráló. Amit nagyon szeretnék: aszalógép. Aminek nem érzem szükséget: vízforraló.” – Katarzis

“Botmixer, salátacentrifuga, 2-3 jó kés, serpenyők, reszelők. Minden más fölösleges. :)” – Piazza Gabriella

“Robotgép, kézi habverő, vágódeszka, keverőtál, szilikonos sütőpapír. Amit nagyon ritkán használok: olajsütő.” – Álom.Íz.Világ

“Szemesbors-daráló, éles kések, sütőpapír, vágódeszkák, nyújtódeszka + nyújtófa.” – Mohamama konyhája

“Az én kedvenceim: botmixer, robotgép, konyhai mérleg, konyharuha, kések és hámozó. Ritkán használok olajsütőt, sütőpapírt, kötényt, nyújtódeszkát és kézi habverőt.” – Wannabe Chef

Még több cikk a konyhaeszközökről:

 

Exit mobile version