Biztos pont a húsvéti asztalon: linzerkosárka vaníliakrémmel

nlc | 2016. Március 25.
Elévülhetetlen, örök favorit. Húsvétkor is ott a helye a vendégváró asztalon.

Újabb klasszikus vendégváró: az elévülhetetlen, örök favorit linzerkosárka vaníliakrémmel töltve. Mostanában már sokkal ritkábban készül, de ha rászánjuk magunkat (és az időnket), akkor két tálcáig meg sem állunk.

Több részletben készül. Első lépésben elkészítjük a linzerkosárkákat. Ehhez kis, különálló kosárkaformákra van szükség, de ha ilyenünk nincs, akkor használhatunk muffinsütőformát is, abban is tökéletes kosárkákat tudunk készíteni, annyi lesz csak a különbség, hogy az oldaluk nem lesz barázdált. A linzertészta készítésénél arra érdemes figyelni, hogy ne gyúrjuk túl sokáig a tésztát: gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat, és ha összeállt, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 1 órára. A formákat nem kell kivajazni, szépen ki fognak jönni a kosárkák a formából anélkül is. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy miután kibéleltük a tésztával a kosárkaformát, szurkáljuk meg az alját villával vagy tegyünk bele valamilyen súlyt (sütőpapírra szárazbabot, vagy akár egy másik kosárkaformát), hogy sütés közben ne emelkedjen meg az alja, ne púposodjon fel. (Ez a vakon sütés.)

A krém elkészítésénél fontos, hogy keverjük simára a hozzávalókat, és kis lángon főzzük, folyamatos!!! kevergetés mellett.  Ne hagyjuk magára, mert könnyen leéghet. Kevergessük türelmesen, szépen be fog sűrűsödni a krém. Ha kész, húzzuk le a tűzhelyről, és hagyjuk hűlni, de még akkor is keverjük át párszor.

A krémet ízlés szerint díszíthetjük: nagyon finom eperrel, málnával, áfonyával, ribizlivel, és jól illik hozzá a csokoládé is.

Hozzávalók a kosárkákhoz (15–20 db-hoz):

A vaníliakrémhez:

A tetejére:

 Kattints tovább a teljes receptre >>>

Exit mobile version