3 klasszikus süti, amiket édesanyánktól tanultunk

nlc | 2016. Április 27.
Ha nem is lesz mindenkiből konyhatündér 15 éves korára, van pár dolog, amit szinte biztos, hogy anyukánk vagy nagymamánk mellett mindannyian elkészítettünk gyerekként. Három ilyen klasszikust hoztunk ma, mert vannak klasszikusok, amelyek soha nem mennek ki a divatból.

Kókuszgolyó

3 klasszikus süti, amit Anyukánktól tanultunk

Hozzávalók:
• 50 dkg darált háztartási keksz
• 10 dkg porcukor
• 3 ek kakaópor
• 2 dl tej
• 4 evőkanál rum
• 2 dl kávé 

• 10-15 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez

1. A kókuszreszelék kivételével az összes többi hozzávalót összegyúrjuk. Ha túl száraz, tejjel lazítjuk, ha túl ragadós, akkor 1-2 ek kókuszreszelékkel tehetjük szilárdabbá.
2. 1-2 órára hűtőbe tesszük, aztán golyókat formázunk belőle, kókuszreszelékben meghempergetjük, és kész.

 

Piskótatekercs

Hozzávalók:
• 6 tojás
• 6 evőkanál liszt
• 6 evőkanál kristálycukor
• lekvár

1. Előmelegítjük a sütőt közepes lángon.
2. A 6 tojást különválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és gépi habverővel kemény habbá verjük (úgy, hogy ha fejjel lefelé fordítjuk a tálat, akkor se essen ki belőle), és pár percre félretesszük.
3. A tojások sárgáját egy másik tálban 4 evőkanál cukorral szintén a gépi habverővel krémesítjük (3-4 perc).
4. Ehhez (tojássárgája+cukor) apránként hozzáadjuk a 6 evőkanál lisztet, és óvatosan a habbá vert tojásfehérjét.
5. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kb. 15-20 perc alatt közepes lángon megsütjük.
6. Akkor van kész, ha a tészta kezd elválni a tepsi vagy a sütőforma oldalától, illetve ha tűpróbát végzünk és nem ragad rá morzsa. Fontos, hogy ne vegyük ki azonnal a sütőből, csak nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a hirtelen hőmérséklet-változástól gyorsan összeesik a tészta.
7. Kb. negyedóra elteltével kivehetjük a tésztát, és lehúzhatjuk a sütőpapírt. Ha piskótatekercset készítünk, akkor a sütőpapír lehúzása után egy nedves konyharuhára borítjuk a tésztát, megkenjük a lekvárral (vagy más krémmel), és a konyharuha segítségével felgörgetjük.

 

Almás pite

Hozzávalók a tésztához:

• 100 g cukor
• 2 púpozott ek. tejföl
• 250 g vaj
• 1 tk. sütőpor
• 1 citrom reszelt héja
• 1-2 ek. zsemlemorzsa
• 400 g finomliszt

A töltelékhez:

• 80 g cukor
• 1 tk. őrölt fahéj
• 2 kg alma

 

A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én amikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült. Amikor barnul a teteje, akkor már jó.

Még több klasszikus süti az NLCafén:

Exit mobile version