Hétvégi menü (nemcsak) érettségizőknek

nlc | 2016. Május 06.
Túl is vagyunk az érettségi első hetén, végre fújhatunk egy kicsit. Ennek örömére egy hétvége erejéig félretesszük a szuperegészséges fogásokat, jöhetnek a kedvenc finomságok, hadd töltődjenek fel egy kicsit a hétvégén az érettségizők. Szolidaritásból pedig azok is nyugodtan bevállalhatják ezt a hétvégi menüt, akik már régebben érettségiztek.

Nutella, pizza, palacsinta – igazi favoritok, és bár egy diétás hétvégi menübe nem férnének bele, vannak olyan hétvégék, amikor inkább egy igazi hedonista hétvégi menüre van szükségünk, hogy testileg-lelkileg is feltöltődjünk. Ez a hétvége és ez a menü most pont olyan. 

 

Nutella®-s muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 200 g liszt
  • 3 kávéskanál sütőpor
  • 1 dl tejszín
  • 100 g (mogyorós) tejcsokoládé
  • 100 g (olvasztott) vaj
  • 1 evőkanál tej
  • 3 db tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 100 g (finom szemcséjű) cukor
  • 50 g (süthető csokoládécseppek) NUTELLA®
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

2. Keverjünk össze minden száraz hozzávalót.

3. Verjük fel a tojásokat a tejszínnel, majd keverjük bele az olvasztott vajat.

4. A csokoládét olvasszuk fel gőz fölött 1 evőkanál tejjel. Az olvasztott csokoládét és a NUTELLA®-krémet adjuk a tojásos-tejszínes-vajas keverékhez. Alaposan dolgozzuk össze, majd keverjük hozzá a száraz hozzávalókat.

5. A keverékkel töltsük háromnegyedig a muffinformákat vagy papírkapszlikat. A tetejükre szórjunk csokoládécseppeket, és süssük körülbelül 20 percig.

 

Sajtkrémleves cipóban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál liszt
  • 30 dkg (reszelt) gouda
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 2 evőkanál vaj
  • 8 dl tej
  • ízlés szerint bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • pár csipet só
  • tálaláshoz snidling
Kategórialeves
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajon pároljuk meg a tisztított, apróra vágott hagymákat, majd szórjuk hozzá a lisztet. Készítsünk világos rántást, majd apránként öntsük fel a tejjel. Keverjük csomómentesre, reszeljük hozzá a sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Akkor kész a leves, amikor a sajt teljesen felolvadt benne. Megszórhatjuk snidlinggel vagy friss petrezselyemmel, és a kivájt cipókban tálaljuk.

 

 

Jamie Oliver pizzája

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 csapott ek. tengeri só
  • 650 ml langyos víz
  • 2×7 g szárított, tasakos élesztő
  • 800 g olasz, 00-s vagy erős, gluténban gazdag búzaliszt
  • 1 ek. barna cukor vagy méz
  • 200 g búzadara

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

  • 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 400 g-os konzerv lucullus paradicsom

Hozzávalók a feltéthez:

  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 kk. kakukkfű
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 kis maréknyi friss rozmaring
  • 4 kis főtt burgonya
  • 100 g mozzarella
  • 6 ek. paradicsomszósz
  • kevés citromlé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Először elkészítjük a tésztát: 

1. A lisztet, a búzadarát és a sót keverd össze, öntsd egy munkalapra, és csinálj lyukat a közepére.

2. Az élesztőt futtasd fel a cukorral és a vízzel, majd öntsd a lyukba.

3. Gyúrd a masszát 10 percig.

4. Lisztezd be a tetejét, és pihentesd szobahőmérsékleten 15 percig.

5. Formázz a tésztából 6 db labdácskát (ennyi pizza ideális ebből a mennyiségből).

6. A labdácskákat egyenként gyújtsd vékonyra, félcentis vastagságúra, majd pakold meg tetszőleges feltétekkel.

7. 15-30 perccel sütés előtt kezdd csak nyújtani, nem jó kint állni hagyni sokáig a tésztát

8. Előmelegített, 250 fokos sütőben süsd alul, kb. 7-10 percig.

 

Következik a paradicsomszósz:

Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne a paradicsomot, hogy sima pürévé főjön.

Összeállítás: 

Kend a paradicsomszószt egyenletesen a pizzaalapra. Vágd fel a krumplit félcentis karikákra, és dobd egy tálba a rozmaringgal, a kakukkfűvel, egy löket olívaolajjal, kevéske citromlével és egy csipet sóval, borssal együtt. Szórd mindezt a pizzára, és tegyél a hézagokba mozzarelladarabokat. Süsd ropogósra és aranyszínűre.

 

Klasszikus házi palacsinta

Hozzávalók a klasszikus házi palacsintához:

  • 1/4 bögre cukor
  • egy csipet só
  • 2 db tojás
  • 1,5 bögre tej
  • 1/4 bögre + a sütéshez étolaj
  • 2 bögre búzaliszt
  • 1 bögre szódavíz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

 

1. A tojásokat és a cukrot kikeverjük egy nagyobb edényben. 

2. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd lassan, és kisebb adagokban hozzáadjuk a tejet, miközben folyamatosan keverjük, habverővel, vagy mixerrel. 

3. Jöhet a szóda (vagy szénsavas ásványvíz), majd az olaj. A lényeg, hogy csomómentes legyen, ezért fontos, hogy az elején a tej kisebb adagokban kerüljön a liszthez. Ugyanis ha már az elején beleborítjuk az összes folyadékot, esélytelen lesz megszabadulnunk a csomóktól. 

4. Ezután, ha időnk engedi, akkor érdemes egy fél órácskát állni hagyni, de ha nem akkor sincs tragédia.

5. Most következik a dolog kényesebb része, a sütés, de ez sem ördöngösség! Egyszer kell csak rájönni, vagyis nem adjuk fel:

6. Fogjuk a serpenyőnket (én az öntöttvasra esküszöm!) és nem teljes hőfokon, hanem egy minimálisan visszavéve a fokozatot, vagy a lángot, elkezdjük hevíteni a serpenyőt egy szűk kávéskanál olajjal. Mikor az olaj gőzölni kezd, akkor a serpenyő mozgatásával, futtassuk körbe a zsiradékot egy kicsit, csak hogy ne az egész a közepén maradjon.

7. Most tegyünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és egy körkörös mozdulattal oszlassuk szét. Mikor a széle egy pici színt kap, akkor javaslom vagy egy késsel (teflonserpenyő esetén szilikon vagy műanyag) nyúljunk alá egy fél centire, centire és mozgassuk körbe az egészet.

8. Ezután egy lapáttal (én műanyaggal szoktam) megemeljük a palacsintánkat és egy hirtelen mozdulattal átpördítjük. Amatőr, de nagyon hatásos megoldás!  A tésztát innentől minden palacsinta előtt keverjük meg!

9. Egy kicsit sütjük még (10-20 másodperc), majd egy tányérra csúsztatjuk. Ennyi!

TIPP: Mindegyik palacsinta előtt tegyünk egy fél kávéskanál olajat a serpenyőbe, mert nem lesz annyira száraz a tészta és tuti nem fog leragadni. EZ FONTOS! Nem kell aggódni, mert nem lesz túl olajos, éppen csak annyira, hogy egy picit lágyabb lesz a palacsinta, a gumis helyett. Ha teflonserpenyő, ha nem, érdemes tehát olajat beletenni, mert akkor lesz az igazi. 

 A receptet Rupánerné Galló Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.

 

Bolognai spagetti

Hozzávalók:

  • 1 kanál cukor
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 45 dkg darált marhahús
  • ízesítéshez oregánó
  • 1 csokor bazsalikom
  • ízesítéshez (tarka) őrölt bors
  • 1 dl vörösbor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízesítéshez só
  • 1 db paradicsomkonzerv
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Két éve próbálom otthon „kikeverni” a tökéletes bolognai szószt. Persze mindenkinek mást jelent a tökéletes, én a barátaimon teszteltem ezt a verziót és bevált. A hagymát a lehető legapróbbra kockázom, kevés olajon elkezdem párolni, majd belereszelem kis lyukú reszelőn a fokhagymát. Ha kellőképpen megpárolódtak, mehet rá a darált hús. Inkább álljunk felette és kavargassuk, de ne öntsük tele olajjal a fazekat! A húst és a hagymát félig megfűszerezem, majd hozzáadom a paradicsomszószt és a sűrített paradicsomot is. Mielőtt alaposan összekeverem, a második fűszeradagot is beleszórom. Lassú tűzön kezdem főzni 20 percig, majd hozzáadom a bort (vagy aki azt nem szeretné, lehet víz, de csirkealaplével sem lehet elrontani), majd még 5 percig főzöm. Ha az állaga túl leveses, akkor mindig sűríteni szoktam! Ugyanis a bolognai spagetti akkor jó, ha a szószt felszívja a tészta, és nem kerül a tányér aljára. Sűrítheted paradicsommal, étkezési keményítővel, de pici liszttel is.

 

Ha közben a tésztát is megfőzted, akkor már csak a tálalással kell törődnöd.

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version