Az export miatt kevés itthon a kacsa- és libahús

nlc | 2016. Május 12.
A franciaországi madárinfluenza miatti korlátozások következtében Európa-szerte jelentős kereslet alakult ki a liba és a kacsa iránt, és ez az árakat is felfelé hajtotta.

Remek piaca van a magyar kacsának és libának Európában, tulajdonképpen nincs az a mennyiség, amit ne tudnának eladni a hazai termelők. Az egyre bővülő kereslet oka, hogy a kontinens legnagyobb kacsa- és libatartó országában, Franciaországban hónapok óta madárinfluenza fenyegeti az állományokat – írja a Magyar Idők.

A betegség okozta keresletbővülés a húsra és a májra egyaránt vonatkozik, Franciaországban tenyésztik ugyanis a legtöbb hízott kacsát, amiből a máj mellett a combját és a mellét is értékesítik. Emiatt a húsa miatt tartott magyar pecsenyekacsa forgalma is megugrott az elmúlt hónapokban. Itthon 26-27 millió pecsenyekacsát és 6-6,5 millió libát vágnak le évente. Utóbbinak közel 90 százaléka exportra megy, míg a húsuk miatt tartott kacsák 70-80 százaléka kerül a külpiacokra.

A hízott víziszárnyasmáj szinte egészét az exportpartnereknek adják el a termelők, a legnagyobb felvásárlónk Franciaország. A legtöbb liba- és kacsahús pedig Németországba és Ausztriába megy, de egyre több magyar kacsahúst vásárol az Egyesült Királyság, Hollandia és Dánia, sőt már Japánba és Kanadába is szállítunk.

Exit mobile version