Hétvégi menü borsóból, málnából, eperből és áfonyából

nlc | 2016. Június 10.
Hétvégi menünk igazi nyári fogásokból áll: isteni gyümölcsös smoothie-val indítjuk, ebédre különleges gyümölcsleves, angolos fish & chips és egy nagyon finom málnás torta készül, a vacsora pedig egy könnyű saláta lesz. Főszerepben a borsó, málna, eper és áfonya.

Ha valamit, ezt a hétvégi menüt mindenképpen főzzétek végig! Voltak nagy kedvenceink a tavaszi hétvégi menük között is, de a friss nyári zöldség-gyümölcs választék, és a belőlük készülő ételek verhetetlenek!

Áfonyás-málnás turmix

Hozzávalók:

Az alapanyagokat egy mély műanyag pohárba mérjük, és botmixerrel turmixoljuk.

Eperkrémleves rebarbarával és karamellizált mandulával

Hozzávalók:

A karamellizált mandulához:

  1. A rebarbara végeit levágjuk, ha szálkás, a külső részt lehúzzuk, és a szárát kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük.
  2. Feltesszük főni a vízben, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg a rebarbara megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kicsumázott, feldarabolt epret és a tejszínt, és botmixerrel turmixoljuk. Hűlni hagyjuk, majd ha már nem meleg a lábas, hűtőbe tesszük.
  3. A karamellizált mandulához a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőbe szórjuk és közepes lángon néhány perc alatt megpirítjuk. Ha megpirult, rászórunk kb. 1-1,5 evőkanál porcukrot és hagyjuk, hogy karamellizálódjon, folyamatosan mozgatva, rázogatva a serpenyőt. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.
  4. A hideg levest tányérokba szedjük, és közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a karamellizált mandulával.

Fish & chips mentás zöldborsópürével

Hozzávalók 4 személyre:

A borsót tegyük fel főni enyhén sós vízbe, amikor puha, szűrjük le. Adjuk hozzá a vajat, a tejszínt, a mentaleveleket, és botmixerrel pürésítsük simára. A halat teljesen olvasszuk ki. Vágjuk nagyobb hasábokra, sózzuk, borsozzuk, hagyományos módon panírozzuk be, majd bő, forró olajban süssük ropogósra. Kínáljunk mellé hagyományos módon készített sült krumplit. 

Málnás minitorták

Hozzávalók a tésztához (6 db 8 cm-es tartlethez)

Hozzávalók a túrós töltelékhez

A liszt szitálásával kezdjük a műveleteket. Ezután hozzáadjuk a sót, cukrot és beledolgozzuk a puha vajat is. Alaposan átgyúrjuk a masszát, majd 25 percre egy fedeles edényben a hűtőben pihentetjük. Ez alatt előkészítjük a sütőformákat. A 25 perc elteltével a lehűlt tésztát 6 egyenlő nagyságú részre szeljük fel, és ezeket a kisebb darabokat belenyomkodjuk a sütőformákba úgy, hogy a közepén egyenletes, lapos fenekű mélyedést alakítunk ki. A formákat 180 fokos sütőbe tesszük, és 10-15 percen át sütjük. 
Ezalatt összeállítjuk a túrótölteléket: először krémesítjük a túrót, majd hozzáadjuk a cukrot, a felvert tojásokat, és végül a kemény habbá felvert tejszínt is. Ezután megmossuk a málnát és lecsepegtetjük. A sütőből kivesszük a formákat, belekanalazzuk a tölteléket és a tetejére ráültetjük a málnaszemeket. Ezután rövid időre újra visszatesszük a sütőbe a formákat, amíg a tészta és a töltelék széle enyhén sárgás-barnás színt vesznek fel. A málnaszemeket egyébként a sütés után is rá lehet tenni a túrós masszával megöltött tésztaformákra – egyesek szerint a friss gyümölcs ízével még finomabb ez a nyalánkság.

 

Áfonyás csirkesaláta

Hozzávalók:

Az öntethez:

Az öntet hozzávalóit tegyük egy zárható üvegbe, és rázzuk jól össze.
A főtt vagy sült csirkemellet szedjük szét kisebb falatkákra.
Rendezzük egy tálra a salátát, a hagymát, a sajtot, a megmosott áfonyát, és keverjük össze.
Locsoljuk meg az öntettel. Halmozzuk a saláta tetejére a csirkemelldarabkákat.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version