Zöldség-gyümölcs-Kánaán az őszi hétvégi menüben

nlc | 2016. Szeptember 09.
Padlizsán, szilva, cukkini és még sok-sok finomság került ebbe a hétvégi menübe, a sok friss zöldség és gyümölcs ugyanis még rengeteg lehetőséget rejt. Használjátok ki ti is a kora őszi választékot, most még bőven van miből válogatni!

 

Padlizsánkrém füstölt paprikával és pitakockákkal

Hozzávalók:

1. A padlizsánokat megmossuk, zöld végüket levágjuk, hosszában félbevágjuk és a fél padlizsánokat lapjukkal lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük (A bőre ráncos, fekete lesz.)

2. Ha kész, a padlizsán héját óvatosan leszedjük, belsejét egy tálba kanalazzuk. Belereszeljük a fokhagymagerezdet, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és meghintjük a füstölt fűszerpaprikával. Botmixerrel pépesre turmixoljuk.

3. A pitát serpenyőben, vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, és ha kész, feldaraboljuk. A padlizsánkrémet a pirított pitakockákkal tálaljuk.

Zöldséges-sajtos cukkinihajó

Hozzávalók:

1. A cukkiniket megmossuk, végüket levágjuk, majd hosszában kettévágjuk őket. Kivájjuk a húsukat úgy, hogy oldalt maradjon egy kis peremük. A kivájt cukkinihúst felkockázzuk.

2. A lila hagymát felaprítjuk, a kaliforniai paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, az olívabogyót félbe vágjuk. 

3. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a cukkini-, paradicsom- és paprika kockákat, egy pici vizet öntünk rá és néhány percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, majd ha már a paprika is megpuhult, 1-2 percre hozzáadjuk az olívabogyókat is. 

4. Olajjal kikenünk vékonyan egy sütőtepsit, belefektetjük a cukkinihajókat, és a kivájt részt megtöltjük a zöldséges töltelékkel. Reszelt sajtot szórunk rá és 200 fokon kb. 30 percig sütjük. 

 

Szilvás pite mandulával

Hozzávalók:

A töltelék (a piteforma méretétől és mélységétől függően):

  1. A hideg vajat felkockázzuk, és minden egyébbel együtt kimérjük egy gyúródeszkán. Kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, az a jó, ha nem ragad, szépen összeáll. Kettéosztjuk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 30 percre.
  2. Az egyik tésztadarabot kinyújtjuk és egy kb. 20-24 cm átmérőjű tapadásmentes pitetálba/tortaformába simítjuk, úgy, hogy pereme is legyen, sőt, azon kicsit túl is érjen. Megszurkáljuk az alját villával, és hűtőbe tesszük.
  3. A gyümölcsöt előkészítjük: megmossuk, magját eltávolítjuk és feldaraboljuk. Összeforgatjuk a cukorral és a darált mandulával, és a hűtőből elővett tésztára kanalazzuk.
  4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és elővesszük a másik darab tésztát is a hűtőből.
  5. A tésztát kettéosztjuk, és mindkét darabot kör alakúra nyújtjuk – akkorára, mint amekkora a pitetálunk – majd csíkokra vágjuk, és a csíkokból rácsos mintát formázunk. 
  6. Ha kész, lekenjük a tésztát egy tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, és sütőbe toljuk. 180 fokon sütjük kb. 60-65 percig, közben kb. félidőnél érdemes ráteríteni egy alufóliadarabot – nem szorosan – hogy ne piruljon meg túlságosan a tészta.

 

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Exit mobile version