Szeptember kedvencei, az isteni almás sütik

nlc | 2016. Szeptember 18.
Itt az ősz, és lassan, de biztosan elfogynak a színes-illatos friss gyümölcsök a piacról. Még szerencse, hogy itt van nekünk az alma, ami megmenti az őszi estéket, sőt nemhogy megmenti, de be is aranyozza őket. Kevés jobb dolog van egy esős napon, mint bekuckózni a meleg takaró alá és még szinte gőzölgő almás pitét falatozni egy jó film mellett. A klasszikus almás pite után pedig szépen sorban végig lehet sütni az összes almás sütit, időnk az lesz bőven az ősszel.

Nagyi almás pitéje

Szeptember kedvencei, az isteni almás sütik

Hozzávalók a tésztához:

a töltelékhez:

A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült.  Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi libák bloggere készítette.

Mini almapalacsinta

 

Hozzávalók:

A meghámozott almákat lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a kókuszolajat és a zabpehelylisztet, és alaposan összekeverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd evőkanálnyi adagot kanalazok a masszából, a kanál hátlapjával kissé szétnyomkodjuk, és mindkét oldalát megsütjük.

Klasszikus almás pite

Pitetészta alaprecept:

Almás pitetöltelék:

A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, majd elkezdjük összegyúrni. Tudom, hogy sokan – a gyorsaság miatt – szeretik géppel készíteni a tésztát, de ha van időnk, érdemes kézzel gyúrni. Megadja azt az érzést, amitől olyan jó sütni, másrészt érezzük, ahogyan a liszt veszi fel a vajat és a tojást. A végén nem baj, ha ragadós a pitetésztánk, egy pici liszttel megszórjuk, majd fóliába tekerve egy órára – de akár egy éjszakára is – a hűtőbe tesszük. Ez fontos lépés, ugyanis a puha vaj miatt nem lehet a tésztával azonnal dolgozni.

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy lábosban melegíteni kezdjük. Mehet bele a cukor vagy a méz (mindenki annyit tegyen bele, amit még elbír “édességben”), aztán a fél citrom kifacsart leve, és – szintén ízlés szerint – a fűszerek is. Az alma akkor jó, ha elfőtt a leve. Étkezési keményítővel, grízzel vagy liszttel is lehet sűríteni, de ennél a tölteléknél nekem nem volt rá szükségem. Viszont a töltelék csak akkor jó, ha sűrű, különben “eláztatjuk” a pite alját.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán a tészta 2/3 részét kinyújtjuk. Óvatosan kell dolgozni, hiszen ahogy melegszik a vaj, úgy lesz egyre nehezebb nyújtani a tésztát. Lisztezni lehet többször, végül egy kb. 0.5 cm vastag köralakot kell kapnunk. A lisztezett, kivajazott piteformába óvatosan belehelyezzük a tésztát. Rányomjuk a széleit a forma oldalára, majd levágjuk késsel a felesleget. Megszurkálhatjuk 1-2 helyen, majd jöhet bele a kihűlt, sűrű töltelék! A maradék tésztából derelyevágóval készíthetünk a pite tetejére csíkokat, vagy különböző formával vághatunk ki rá különböző formákat…200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ezután levesszük 170 fokra a sütő hőmérsékletét, és aranybarnára sütjük. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan hamar barnul a tésztánk teteje, érdemes akár 150 fokra is levenni a hőfokot. Az almáspitét mézes vízzel megkenem,  4-5 perccel azelőtt, hogy kikapnám a sütőből.

Almás-diós morzsasüti

 

 

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

Töltelék:

Az almakockákat a vajon a cukorral megpároljuk, a dióval és fahéjjal ízesítjük, majd a búzadarát is hozzákeverjük. Tálkákba szórjuk a kisült reszelt tészta felét, ráadagoljuk a párolt almát, majd a maradék tésztával befedjük. Azonnal fogyasztható.

Almás-szőlős leveles cukorkák

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
• 1 csomag kész leveles tészta
• 2 alma (golden)
• 1 kis fürt szőlő (sárga muskotály)
• ½ citrom frissen facsart leve
• kakukkfűlevélkék
• 2 ek. kristálycukor
• ½ rúd vanília magocskái
• 1 ek. porcukor

Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk, a gyümölcshúst apró kockára vágjuk.

2. A cukrot egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az almakockákat, a citromlevet, a vanília magokat és a lecsípkedett kakukkfű levélkéket, majd az egészet nagy lángon 5 percig főzzük, és kihűtjük.

3. A leveles tésztát kiterítjük, és 15 db négyzetre vágjuk. Minden lapocskára egy-egy teáskanálnyi vaníliás-kakukkfüves sült almát, valamint 3-4 szem szőlőt rakunk, a lapokat feltekerjük, és cukorka alakúra formázzuk.

4. A csomagocskákat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

Fordított almatorta

Hozzávalók a fordított almatorta tésztájához:

Az almához:

A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. Az almákat megmossuk, négybe vágjuk, magházukat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk, és kevés vízben, a felhasított vaníliarúddal 5 perc alatt megpároljuk. Ne főzzük szét!

A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az almaszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles almát. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.

Zabpelyhes-almás muffin

Hozzávalók:

 Az alma kivételével keverd össze a hozzávalókat. Mosd meg, majd vágd apró szeletekre az almát. Keverd össze a tésztával, és adagold ki a sütőformákba. 180–200°C-on kb. 20 perc alatt elkészül a finom desszert.

 

 

Diós-karamelles almatorta

Hozzávalók:
A diós-almás alaphoz:
• 2 alma
• 50 g dióbél
• ½ citrom frissen facsart leve
• 100 g porcukor
• 3 tojás
• 150 g liszt
• 1 tk. sütőpor
• ½ tk. szódabikarbóna
• 1 tk. őrölt fahéj
• 1 tk. frissen reszelt szerecsendió
• csipetnyi só

A tetejére:
• 200 ml hideg tejszín
• 3 ek. + 2 tk. kristálycukor
• 1 ek. arany- és ezüstszínű cukorgyöngy

Elkészítés:
1. A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, és sodrófával kisebb darabokra hengereljük.
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.

2. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk az őrölt fahéjjal, valamint a szerecsendióval, és összekeverjük a pirított dióval.

3. A tojást a porcukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd belekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformába simítjuk, megszórjuk a fűszeres diós almával, és 200 fokra előmelegített tepsiben kb. 25 perc alatt megsütjük.

4. Egy nagy serpenyőbe három evőkanálnyi kristálycukrot szórunk, és közepes lángon sötét karamellé főzzük. A karamell kétharmad részét a kihűlt diós-almás alapra, a maradék egyharmadot pedig sütőpapírra csorgatjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul.

5. A hideg tejszínt két teáskanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és a már kihűlt almás alapra kenjük. A tetejére karamelldarabkákat tűzünk, megszórjuk a cukorgyönggyel, és a tortát behűtve tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

 

 

Még több almás édesség az NLCafén:

Exit mobile version