Elefántürülék és George Clooney? Ünnepeljük ma a kávét!

nlc | 2016. Szeptember 29.
A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon: milliónyi csésze fogy belőle naponta, isszuk reggel, délben, néha még este is, műanyag pohárból a benzinkúton, és luxus kávézókban New Yorktól Velencéig, Budapesttől Tokióig. A kávé világnapját elefántürülékkel, George Clooney-val és néhány szuper recepttel ünnepeljük.

Kezdjük a legfontosabbal, vagyis George Clooney-val! Élete egyik legjobb – és valószínűleg legjövedelmezőbb – döntése volt, amikor az egyik híres kávémárka arca lett. Ott van mindennap a tévében, nők milliói olvadoznak sármos mosolyától, ahogy épp a kávét issza, miközben Matt Damonnal, John Malkovich-csal vagy néhány bombanővel viccelődik. Bemelegítésként meg is mutatjuk legviccesebb reklámjait.

És ez még nem is a világ legdrágább kávéja! Az ugyanis egy Black Ivory nevű kávé, amely egy thaiföldi elefántrezervátumban készül. A nagy gonddal válogatott kávécseresznyét elefántok eszik meg, a szemek akár 30 órát is eltöltenek az állatok emésztőrendszerében mielőtt távoznának onnan, ettől a kávénak egyedülállóan lágy íze lesz, csokis-diós-földes ízekkel. Egy csésze kávéhoz szükséges Black Ivory kb. 20 ezer forintba kerül.

Ha a húszezer forintos kávét nem is, de a hagyományos kávékat a konyhában is bátran használhatjuk! Ilyenkor az első és legfontosabb lépés, hogy eldöntsük, milyen ízvilágot részesítünk előnyben: a kávé folyamatos, de lágy aromáját vagy egy egyszeri, intenzív ízélményt – ehhez mérten tudjuk eldönteni, hogy a pörkölt kávéőrleményt vagy lefőzött italt használjuk fel. Lefőzés esetén érdemes egy rövidebb espressót/ristrettót készíteni, még ha utána esetleg hígítjuk is a kávét, mert így csak a legintenzívebb aromák jutnak az italba. Lágyabb ízeket érhetünk el, ha csak a kávé főzet habját, azaz a “cremáját” használjuk fel. 

A kávé tökéletesen megállja a helyét önálló fűszerként is, így használhatjuk húsok pácolásához, de érdemes kipróbálni szószok, mártások ízesítéséhez, vagy akár levesekhez is. Erős, intenzív íze miatt fontos odafigyelni a mennyiségre: inkább keveset használjunk belőle a főzés legvégén, így nem fogja elnyomni a főbb ízeket, csak kiegészíti azokat.  Soha nem a kávé dominanciájára kell építeni, hanem a harmóniára: a kávé akkor lesz tökéletes fűszer, ha hozzájárul a falatok ízéhez, nem pedig elnyomja azokat.

Érdemes kipróbálni, milyen isteni finom lesz a steak, ha kávéban pácoljuk, ez lehet akár főzött kávé, vagy őrölt kávé. Őrölt kávé esetén sóval, cayenne borssal és őrölt köménnyel nagyon finom fűszerkeveréket készíthetünk, de jól megy az őrölt kávéhoz a fokhagyma és a chili is. Nagymama valószínűleg nem így jegyezte le a kockás füzetébe a csülkös bableves receptjét, de újításként érdemes kipróbálni, milyen lesz, ha adunk hozzá két csésze kávét is. 

Desszert mellett és desszertbe is egyaránt tökéletes a kávé. Karakteres íze jól érvényesül a krémekben, szószokban, de akár a piskótában is. Már elkészítés előtt érdemes eldönteni, melyik a fontosabb: a kávé markáns íze vagy lágy aromája, eszerint válasszuk ki, hogy a sütemény tésztájába vagy a krémbe használjuk fel. Hasonlóan a fahéjhoz és a szegfűszeghez, a kávé is hajlamos “rátelepedni a többi ízre”, így – bár egy desszert esetén indokolt lehet, hogy a kávé íze megmaradjon a szánkban – a legtöbb esetben inkább csak egy apró pluszt szeretnénk érezni, érdemes inkább óvatosnak lenni, hogy ne vesszen el a sütemény íze. Hoztunk is néhány receptet, amit érdemes lehet ma, a kávé világnapján kipróbálni.

A klasszikus: ír kávé

Hozzávalók:

  • ízlés szerint tejszín
  • 2-3 teáskanál barnacukor
  • 1 adag (eszpresszó) kávé
  • 3 cl (ír) whisky
Kategóriadesszert
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

Beleöntjük a pohárba a whiskyt és a cukrot, és jól elkeverjük. A klasszikus változatnál a cukrot vagy előre, vagy utólag, akár a gőzölőkarral karamellizálják, de ha ezt meg akarjuk spórolni, akkor elég, ha a nagyon forró kávéval felengedjük. Majd a felhabosított tejszínt is hozzáöntjük, de úgy, hogy a kávé felszínén réteget alkosson – ezt könnyebb úgy elérni, ha nem rögtön a pohárba csorgatod, hanem egy kanállal irányítod, mintegy a felszínén tartod.

 

A csajos: café Bailey\\\’s

Hozzávalók:

  • ízlés szerint – el is hagyható, mert előbbiektől már általában elég édes cukor
  • 5 cl tejszín
  • 1 adag (eszpresszó) kávé
  • 5 cl Bailey’s
Kategóriadesszert
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Először a Bailey\’s-t öntjük egy előmelegített csészébe, beleöntjük a kávé felét, a cukrot, és addig keverjük, míg egyenletes nem lesz. Ezután a kávé másik felét is hozzáadjuk, majd olyan óvatosan öntjük hozzá a tejszínt, hogy ne keveredjenek össze – csak belekortyolva a szánkban!

 

 

 

Vietnámi kávés panna cotta

Hozzávalók 6-8 főre:

  • 1 csipet tengeri só
  • 600 ml tejszín
  • 4 ek. víz
  • 1 tk. kakaópor
  • 50 g porcukor
  • 6 levél zselatin vagy 7 g por zselatin
  • 1 vaníliarúd
  • 400 g cukrozott sűrített tej
  • 3 tk. instant kávépor vagy 50 g kávébab

Hozzávalók a kávés réteghez:

  • 2 tk. víz
  • 1 ek. porcukor
  • 1 levél zselatin vagy fél teáskanál por zselatin
  • 120 ml frissen főzött presszó kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejszínt egy lábosban közepes tűzön melegítjük és hozzáadjuk egymás után a sűrített tejet, a vanília rudat és a vanília magokat, a cukrot és a sót. Forraljuk fel, és szükség  szerint  keverjük  meg, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd zárjuk el a tüzet, és hagyjuk 10  percig összeállni. Vegyük ki a vanília rudat.

A  tejszínkeverék felét  átöntjük egy másik fazékba, és beleszórjuk a kávészemeket és a kakaóport. Felforraljuk, és közben kevergetjük, hogy jól elkeveredjen, majd félretesszük 20 percre, hogy az ízek jól összeérjenek.

Átszűrjük egy kancsóba, majd egy tiszta főzőedénybe visszaöntjük.

Dekoráció: csokoládé bevonatú kávészemek, vagy 1 teáskanál jó minőségű instant kávépor.

 

Kávékrémes csokitábla

Hozzávalók:

  • 30 g vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 50 fehér csokoládé
  • 2 evőkanál habtejszín
  • 2 teáskanál őrölt kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Megolvasztjuk vízgőz felett a 10 dkg étcsokoládét.

 

A töltelékhez egy kis lábasban megolvasztjuk a vajat, beletördeljük a fehér csokoládét, hozzáadjuk a tejszínt és az őrölt kávét és addig melegítjük folyamatos kevergetés mellett, míg szép simára tudjuk végül keverni az egészet. Ha kész, félretesszük hűlni, majd ha már egyáltalán nem meleg, hűtőbe tesszük 1-2 órára.

 

 

Ha a töltelék megdermedt a hűtőben, akkor a fentiek szerint előkészítjük az étcsokoládét.

Az  – egyszerűsítve temperált – csokoládéval kikenjük a csokitábla formát, gondosan, hogy mindenhol érje (kicsit a konyhapulthoz ütögetjük a formát), majd hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen. 10-15 perc elteltével elővesszük a hűtőből és megtöltjük a kávés töltelékkel. Egyenletesen elkenjük benne úgy, hogy maradjon hely a záró csokirétegnek. Ekkor felmelegítjük a maradék étcsokoládét és ha megolvadt, rácsorgatjuk a töltelékre, úgy, hogy a sarkokban és a széleken is mindenhol fedje. Kicsit megint a konyhapulthoz ütögetjük a formát, hogy minden pici hézagba jusson a csokiból és utoljára még visszatesszük a hűtőbe, hogy a záró csokiréteg is megdermedjen. Ha megdermedt, kipattintjuk a formából.

 

Kávés kuglóf

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor
  • 5 kettéválasztott tojás
  • 1 dl olaj
  • 180 ml forró víz
  • 1 kk. sütőpor
  • 22 dkg búzaliszt
  • 2 ek. instant kávé

a csokimázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 125 ml habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásfehérjéket a cukorral verjük fel kemény habbá. A kávét oldjuk fel a forró vízben.

Egy tálkában dolgozzuk össze az olajat a tojások sárgájával, adjuk hozzá a kávét. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Keverjük jól át, majd forgassuk bele a tojások keményre felvert habját.

Egy kuglófforma alját, oldalát kenjük ki vajjal, és hintsük meg liszttel. Töltsük bele a kávés masszát, és kb. 40 perc alatt süssük készre.

 

Amikor kihűlt, kenhetünk a tetejére csokimázat. Ehhez melegítsünk fel fél bögre, kb. 125 ml habtejszínt, és tördeljünk bele egy tábla étcsokoládét. Keverjük, amíg a csoki felolvad. Hűtsük le, és kenjük be vele a kuglóf tetejét.

 

 

  

Kávés genovai piskóta, kávékrémmel

Tészta (18 cm-es tortaforma):

  • 125 g liszt
  • 125 g cukor
  • 4 db tojás
  • 50 g, olvasztott vaj
  • 1 kiskanál (2 evőkanál vízben feloldva) instant kávé
  • 1 kiskanál sütőpor

Kávékrém:

  • 2 kiskanál kakaópor
  • 120 g porcukor
  • 250 g mascarpone
  • 1 kiskanál (2 kanál meleg vízben feloldva) instant kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kávés krémhez keverjük össze a porcukrot a kakaóporral, majd a felolvasztott neszkávéval és dolgozzuk össze a krémsajttal. Tegyük a hűtőbe a krémet, amíg készül a piskóta. Tegyük a tojásokat és a cukrot egy jénai (vagy más hőálló) tálba. Egy lábosban forraljunk fel vizet, tegyük a vízgőzre a tojásos tálat és robotgép segítségével verjük fel krémesre a masszát. Néhány perc után a cukor megolvad, a massza sűrű lesz és térfogata megháromszorozódik. Vegyük le a gőzről, majd szitáljuk bele a lisztet, és csurgassuk bele az olvasztott vajat. Forgassuk össze! Sütőpapírral béleljünk ki egy kerek tortaformát és öntsük bele a masszát. 170 fokon süssük kb. 35 percig! Végezzünk tűpróbát! Amikor megsült a tészta, pihentessük, majd amikor kihűlt, vágjuk félbe. Közepét, tetejét és oldalát fedjük be a kávés krémmel. Behűtve tálaljuk.

 

 

Még több kávés cikk az NLCafén:

Exit mobile version