Színes hétvégi menü szürke hétvégékre

nlc | 2016. Október 28.
Nem adjuk meg magunkat a szürkeségnek, színes hétvégi menüvel lepjük meg a hétvégén a családot, ami ráadásul nemcsak színes, de isteni finom is. Még szerencse, hogy ilyenkor is vannak olyan harsány alapanyagok, mint a sütőtök és a cékla, melyek nemcsak ízükkel, hanem színükkel is segítenek feldobni az ételeket.

Ha tanácstalan vagy, hogy mit főzz a hétvégén, akkor érdemes keresni egy olyan témát, amivel könnyen tud az egész család azonosulni: lehet sajtos hétvégi menüt tervezni, halas, húsmentes, vagy akár diétás hétvégi menüt készíteni, és lehet akár egy-egy szín vagy színek köré komponálni a hétvégi menüt. Mi ezen a hétvégén a színekre szavaztunk. 

Banános-kivis zabkása

Hozzávalók:

A zabpelyhet a vízzel, a tejjel és a sóval krémes sűrűségűre főzzük, meglocsoljuk mézzel és a gyümölcsökkel kirakva tálaljuk. Szórhatunk rá egy kis lenmagot, vagy akár kókuszreszeléket is.

 

Csilis bableves húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

Az előző éjszaka vízbe áztatott bab áztatóvizét cseréljük le, tegyük fel főni 1 fej félbevágott hagymával, a fokhagymákkal együtt. Közben készítsük el a húsgombócot: a darált húst keverjük el a másik fej lereszelt vöröshagymával, a tojással, az aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Pihentessük a húsmasszát a hűtőszekrényben. Amikor a bab majdnem teljesen megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett kukoricát, a felkockázott paprikát és a paradicsomszószt. Sózzuk, borsozzuk, aprított csilivel ízesítsük. Formázzunk kis méretű húsgombócokat, főzzük ki ezeket 20 perc alatt a forrásban lévő levesben. Tálaláskor tejföllel, pár csepp lime-lével tehetjük még pikánsabbá a levest.

 

Rozmaringos csirkecombok őszi zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre: 

A megmosott, szárazra törölt csirkecombokat helyezzük tepsibe, alaposan sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. Alufóliával lefedve süssük 1 órán keresztül 230 °C-on. Közben pucoljuk meg a zöldségeket, mindent kockázzunk fel apróra, a pórét karikázzuk fel. A zöldségeket öntsük össze, keverjük el 3 evőkanál olívaolajjal, sózzuk. Vegyük le a csirkéről a fóliát, szórjuk köré a zöldségeket, a rozmaringleveleket, forgassuk át a csirke szaftjában. Süssük további 30-35 percet, míg a zöldségek megsülnek, a combok pedig ropogósak lesznek.

 

Tarte tatin – fordított almatorta

Hozzávalók a tésztához:

Az almához:

A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. Az almákat megmossuk, négybe vágjuk, magházukat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk, és kevés vízben, a felhasított vaníliarúddal 5 perc alatt megpároljuk. Ne főzzük szét!

A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az almaszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles almát. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni. 

Rántott sütőtökkarika gyömbéres mártogatóssal

Hozzávalók 4 személyre:

A gyömbéres mártogatóshoz:

 

A mártogatóshoz olívaolajon dinszteljük teljesen puhára az apróra kockázott hagymát, adjunk hozzá 1 dl vizet. Adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a mézet, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát. Forraljuk össze a mártást, sűrítve főzzük 10 percet, majd turmixoljuk simára, enyhén sózzuk. A tököt hámozzuk meg, karikázzuk fel 3-5 mm vékonyan. (Használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát.) Hagyományos módon panírozzuk be: forgassuk meg először lisztben, majd a felvert, megsózott tojásban, végül a zsemlemorzsában. Bő, forró olajban süssük mindkét oldalát ropogósra. Kínáljuk a mártogatóssal!

 

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Exit mobile version