Íme a házi birsalmasajt receptje

nlc | 2016. November 02.
Készíts magad házilag birsalmasajtot. Tartósítószermentes, egyszerű, könnyen kivitelezhető recept. Önmagában is nagyon finom, de francia sajtokkal és friss, ropogós kenyérrel vagy sült húsok mellé tálalva sem könnyű abbahagyni.

A birsalmasajt valójában egy különleges lekvár, csak épp szilárd állapotú, és a befőzést követően nem töltik befőttes üvegekbe, hanem szép tálakra helyezve dióval, rokfort sajttal kínálják. De ez olyan finom, hogy önmagában desszertként is megállja a helyét. Mivel meglehetősen édes, túl sokat nem is lehet belőle egyszerre megenni. Készíts házi birsalmasajtot. Mutatjuk a receptet és azt is, hogyan csináld.

A házi birsalmasajt hozzávalói

Így készül a házi birsalmasajt

Alaposan mosd meg a birsalmákat. Vágd negyedekre, távolítsd el a magházat és a szárat, megpucolni ehhez a recepthez nem kell. Tedd nagyobb főzőedénybe, öntsd fel a vízzel, add hozzá a reszelt citromhéjat és a vaníliát. Lassú tűzön, a forrástól számítva nagyjából 1 órán át főzd. Időként mindenképpen kevergesd meg.

A főzést követően szűrd le a főzővizet, de ne öntsd ki. Turmix- vagy robotgép segítségével pürésítsd a gyümölcsöt, ha szükséges a félre tett léből tölts hozzá keveset.

Keverd a birsalmához a cukrot, majd a citromlevet, tedd vissza a tűzre és nagyon lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett csak addig főzd, amíg a cukor teljesen föloldódik. Vedd le az edényt a tűzről, és fedővel lefedve pihentesd a birsalmasajtot 2-3 órán át.

Végül bélelj ki egy porcelán vagy üveg hőálló edényt fóliával vagy sütőpapírral, és töltsd bele az elkészült dzsemet. A tetejére tehetsz néhány szem mandulát vagy diót. Fedd le fóliával vagy a saját fedőjével az edényt, és legalább 12 órára tedd a hűtőszekrénybe. A birsalmasajtot szeletelve kínáld.

További birsalmás receptet találhatsz az NLCafén

Fotó: Pinterest

Exit mobile version