Éheznek és semmiről sem tehetnek – több tízezer gyerek él szegénységben

nlc | 2016. November 18.
Minden negyedik kiskorú nehéz körülmények között él az Európai Unióban. Az Eurostat szerint több mint 20 millió gyermeket érint a szegénység.

A gyermekszegénység és a társadalmi kirekesztettség nagy probléma az egész világon. Ugyan itthon az elmúlt években a közétkeztetés kiterjesztése kapcsán történt előrelépés az ügyben, a szeretetszolgálatok felmérései szerint most is több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik szegény körülmények között élnek. A téli szünet közeledtével ismét félő, hogy sok kicsi a szegénység miatt éhesen hajtja majd álomra a fejét.

Egy felmérés azt mutatja, hogy minden negyedik gyerek nehéz körülmények között él az Európai Unióban. Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala szerint több mint 20 millió gyermeket érint a szegénység. Amíg Romániában és Bulgáriában szinte minden második gyermek fenyegetett, addig a legjobb sora Svédországban és Dániában van a kiskorúaknak. Sajnos hazánkban sem jó a helyzet, a kutatás alapján arra lehet következtetni, a gyerekek 40 százaléka él szegényes körülmények között.

Itthon elsősorban az elvált szülők gyerekeit érinti a kockázat, de a háromnál több gyermeket nevelők esetében is nagyobb a valószínűsége a felmérés szerint. Friss zöldséget vagy gyümölcsöt a magyar gyerekek negyede nem evett naponta, míg a húsfogyasztás hiánya a gyerekek 40 százalékát érintette az elmúlt években a statisztikák alapján.

Tedd jobbá!

A nehéz sorsú gyerekek helyzetén sokan szeretnének segíteni. A társadalmi szervezeteken és a szeretetszolgálatokon át a különböző egyesületekig, alapítványokig számtalan kezdeményezéssel találkozhatunk, amely a szegénységben nevelkedő gyermekek mindennapjainak megkönnyítését tűzte ki célul. Ugyan az év minden napján figyelnünk kell rájuk, most, a téli szünet és a karácsony közeledtével még fontosabbá válik a támogatásuk.

Elkezdődtek már a cipős dobozos adakozások, sok kicsinek szereznek csodás meglepetést az ismeretlen ajándékozók. Az élelmiszerek gyűjtése is folyamatos a szeretetszolgálatoknál, ahol a meleg ruháknak is könnyen találnak gazdát. A megfelelő helyre utalt pénzadományok is nagy szolgálatot tesznek. Az összefogás óriási dolgokra képes, főleg akkor, ha valami igazán jó dologért történik.

Mentés

Mentés

Exit mobile version