A tökéletes karácsonyi desszert, amit bárki el tud készíteni

nlc | 2016. November 18.
A leveles tészta egy örök kedvenc, jó, ha mindig van belőle egy adag, mert akkor már biztos nem marad éhen a család. Bármikor összeüthetünk egy gyors vacsorát, egy finom lepényt, pizzát vagy gyors kakaós csigát – csak egy kis töltelék/feltét kell, pár mozdulat, és már mehet is a sütőbe az aktuális finomság.

 

Különösen könnyű használni az eleve sütőlapra tekert változatot, mert ilyenkor még a nyújtással sem kell bajlódnunk. Nem kell hozzá se gyúródeszka, se nyújtófa, úgy, ahogy van, tehetjük is kisimítva a tepsire. Tekerhetünk bele virslit, kerülhet rá sütőtöktől kezdve a pesztón keresztül a paradicsomig szinte minden – így finom sós ételeket, falatkákat készíthetünk. Ha pedig inkább édes ízekre vágyunk, akkor jöhet a túró, csoki, gyümölcsök, krémek: tévedni szinte lehetetlen!

Ez a mai desszert egy egyszerű, de mégis kicsit különleges édesség, amit akár az ünnepek alatt is el lehet készíteni. A levelestészta-lapot ezúttal kisebb darabokra vágjuk (mi háromszögre, de lehetne akár kör vagy téglalap is), és megforgatjuk vaníliás cukorban, majd serpenyőben sütjük meg, míg szépen megpirul mindkét oldala. Jól bele kell nyomkodni a cukorba, hogy ne peregjen le róla, sütés közben pedig figyelni kell, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Ha elkészült, kicsit hagyjuk hűlni, ekkor kicsit meg is dermed, így még ropogósabb lesz, és a fagyi sem olvad el rajta azonnal.

Mi most vaníliafagyival tálaltuk, de jól illik hozzá a csokifagyi, vagy akár a pisztáciás, sztracsatellás ízvilág is. Érdemes meglocsolni egy kis (felmelegített) gyümölcsdarabos lekvárral, esetleg csokoládé-vagy karamellszósszal.

Elkészítési idő: 30-40 perc

Hozzávalók kb. 4-6 adaghoz

Tovább a teljes recepthez >>>

Exit mobile version