Mennyei fahéjas falatok: így készül a mini stollen

nlc | 2016. November 21.
A kézzel készült stollen valószínűleg Németország legrégebbi hagyományos karácsonyi süteménye. Hivatalosan először 1329-ben a Saale menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. Azóta persze egyre gazdagabb lett a tésztája is, a töltelékje is. Mivel a tészta jó vajas, így fémdobozba zárva pár napig friss marad, ezért szuper decemberi ajándék.
Mini fahéjas stollen

A stollen drezdai változatát eredetileg “Striezel”-nek hívták, amit a drezdai Striezelmarkton, vagyis a Kalácspiacon árultak. Ez a piac egyben Németország legrégebbi karácsonyi vására is, ahol 1500 óta árulják a karácsonyi stollent. A szász pékek 1560 óta minden évben az ünnep alkalmából megajándékozták tartományurukat két darab másfél méter hosszú és 18 kg súlyú stollennel.

Ez a mostani recept azonban pont az óriás stollen ellentéte, vagyis apró, falatnyi ministollen. Úgyis számolatlanul tűnik majd el a szájakban.

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók:

A tetejére:

Tovább a teljes recepthez >>>

Exit mobile version