A tuti siker: karácsonyi tiramisu

nlc | 2016. November 30.
A tiramisu az egyik leghíresebb olasz desszert, ősét a 17. században sienai cukrászok alkották meg, amikor Cosimo de Medici nagyherceg látogatására egy finom édességgel szerettek volna készülni.

 

Maga a tiramisu szó azt jelenti, “húzz fel”, vagyis “vidíts fel”, és a ma ismert változata valamikor az 1950-es évek közepén született meg. A klasszikus tiramisu krémje mascarpone és tojáshab keveréke, és a piskótadarabokat kávéban mártják meg. Bár maga a recept nem túl bonyolult, fontos, hogy jó minőségű és friss alapanyagokkal dolgozzunk.

Sokféleképpen variálhatjuk: a tojáshabot helyettesíthetjük tejszínhabbal, kerülhet bele egy kis tejföl, vagy akár túró is, a babapiskóta helyett használhatunk sütidarabokat, vagy darabokra tördelt kalácsot is. Nagyon finom eperrel, málnával, banánnal, naranccsal, és a csokoládé szintén nagyon jól illik szinte minden típushoz.

Készülhet nagy edényben vagy kisebb poharakban, arra kell csak figyelni, hogy tálalás előtt mindenképpen pihentessük néhány órát, hogy a piskóta megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.

Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés a hűtőben

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

Tovább a teljes recepthez >>>

Exit mobile version