Régi kedvenc új formában: mákosguba-torta

nlc | 2016. December 01.
A mákos guba, más néven bobajka egy igazi karácsonyi ünnepi édesség, amit a hagyomány szerint azért készítettek elődeink, hogy a sok apró szemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új esztendőben.
Régi kedvenc új formában: mákosguba torta

Vannak, akik ebédre eszik, másoknál ez a hagyományos desszert – és bár őseink szigorúan csak az ünnepek alatt ették, ma már gyakran készül év közben is.

Az eredeti recept szerint kelt tésztából készítik, és a 20. század elején még a kemence földjén, a kenyerek mellett sütötték, ma azonban már legtöbbször szikkadt kiflikből készül, és sütőben sütjük. A mákos guba eredeti formájában is tökéletes ünnepi desszert, de most egy kicsit elegánsabban, tortaként született újjá. Hasonlóan készült, mint a klasszikus verzió, csak most tortaformában sütöttük ki, és tejszínhabbal tálaltuk, de lehetne a hab helyett vaníliapudinggal vagy akár vaníliafagylalttal is kínálni.

Nagyon jól illik a mákhoz a citrom- és a narancs(héj), de szórhatunk bele aszalt gyümölcsöket vagy almadarabkákat, és nagyon finom a mézeskalácsfűszerrel ízesített mákos guba is. Érdemes kipróbálni darált dióval, sőt akár kétszintes tortát is készíthetünk: egy réteg diós guba és egy réteg mákos guba vaníliás krémmel töltve.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

A tortaforma kikenéséhez:

A tetejére:

Tovább a teljes recepthez >>>

Exit mobile version