Kiderült, mi volt Ötzi utolsó vacsorája

MTI | 2017. Január 19.
Egy alpesi kőszáli kecske szalonnáját ehette halála előtt a világhírű gleccsermúmia, mielőtt az Ötz-völgyi-Alpok jegén megfagyott volna.

Szárított kecskeszalonnát ehetett utoljára Ötzi, a jégember – állapították meg a bolzanói Európai Akadémia kutatói. Albert Zink múmiaszakértő és munkatársai az 5300 éve élt újkőkori ember gyomrában talált hús nanoszerkezetét elemezték, majd összehasonlították más húsfélékkel.

Valószínű, hogy az őskori férfi a mai szalonnához hasonló szárított húst evett, nem volt ugyanis működő vadászfegyvere, csak egy íj, amely nem volt még használatra kész állapotban. A gyomorban talált zsír elemzésével azt is kiderítették, hogy nem sajtból vagy más tejtermékből származott, ahogy több kutató is gyanította, hanem egy alpesi kőszáli kecske húsából.

Ötzi szobra. Forrás: Wikipédia

Két német hegymászó, Erika és Helmut Simon 1991. szeptember 19-én fedezte fel az 5300 éves újkőkori holttestet az Ötz-völgyi-Alpokban, 3210 méteres magasságban. Nevét a megtalálás helyről kapta, övé a legrégibbi, teljes épségben fennmaradt emberi holttest.

Exit mobile version