3 szuper alakbarát recept hétvégére

nlc | 2017. Február 19.
Íme egy egészséges, alakbarát menü!

Mandulás avokádópuding

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 kanál méz
  • kevés (aprított) mandula
  • 1 db (érett) avokádó
Kategóriareggeli
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Turmixoljuk össze az avokádót, a tejet és a mézet, majd szórjuk meg mandulával.

Bulgurfasírt spenótos bulgurkörettel, párolt hagymával

Spenótos bulgur:

  • pár csipet só
  • 10 dkg bulgur
  • 25 dkg spenótlevél
  • dél doboz paradicsomkonzerv
  • 2 db lila hagyma
  • pár csipet őrölt bors
  • 2-3 evőkanál olaj

Fasírt:

  • 1-2 csipet só
  • 5 dkg bulgur
  • 1 kiskanál őrölt római kömény
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • 1 db lila hagyma
  • 1 csipet őrölt bors
  • fél kiskanál kakukkfű
  • sütéshez olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg darált pulykahús
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára a bulgurt (a köret mennyiségével együtt). Mossuk meg a spenótot, a szárát vágjuk le, és egy kanál olajon pároljuk meg. A darált húshoz adjunk 5 kanál főtt bulgurt. Dolgozzuk össze a fűszerekkel, az apróra vágott hagymával, az összezúzott fokhagymával és a citrom lereszelt héjával. Formázzunk belőle gombócokat, és ujjnyi olajban minkét oldalát süssük aranybarnára.

A körethez a párolt spenótot keverjük össze a főtt bulgurral. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, és főzzük össze. Ízesítsük sóval, borssal. A hagymát szeleteljük fel, és egy kanál olajon pároljuk meg. Tálaljuk a spenóttal együtt.

Hagymás-sörös csirke zöld salátával

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 6 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4 fej lila hagyma
  • 1 db (bio) citrom
  • 10 levél zsálya
  • 4 db csirkecomb
  • 5 dl sör

Saláta:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 db (koktél) paradicsom
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • fél fej jégsaláta
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk papírtörlővel, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A megpucolt hagymát félbe, majd szeletekre vágjuk, és egy tűzálló tál aljára tesszük. A fokhagymákat megpucoljuk, szintén a tál aljára terítjük. A combokat a hagymára fektetjük, a citromot karikákra vágjuk, majd a zsályalevelekkel együtt a csirkecombokra szórjuk. Ráöntjük a sört, alufóliával szorosan lefedjük, és 200 °C fokon 45 percet sütjük. Ha a csirkecombok megpuhultak, levehetjük a fóliát, hogy színt kapjon a hús, és elpárologjon a maradék sör. A salátaöntethez a sót feloldjuk a balzsamecetben, borsozzuk, majd vékony csíkban hozzáadjuk az olajat is, közben folyamatosan keverjük.  A jégsalátát megmossuk, a paradicsomokat negyedbe vágjuk, összekeverjük az öntettel, és már tálaljuk is a csirkéhez.

 Korábbi hétvégi menütippek az NLCafén:

Exit mobile version