Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

nlc | 2017. Március 22.
Zserbó nélkül nem telhet el se húsvét, se karácsony, mindig ott a helye az ünnepi asztalon. A legjobbat a nagymama süti, száz közül is felismernénk melyik az, amit ő készített.

 

Hozzávalók egy 20X30 cm-es tepsihez:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

A tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgákat.

 

 

A sót, a lisztet és a vajat egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásos-élesztős keveréket és sima tésztává gyúrjuk. 

 

Három részre osztjuk a tésztát, és letakarva hűtőben pihentetjük kb. 20 percig.

Közben elkészítjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromok reszelt héjával.

A pihentetés után lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyik tésztadarabot. Kb. 20×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Megkenjük a baracklekvár felével, és megszórjuk a diós töltelék felével.

Elsimítjuk, majd kinyújtjuk a második tésztagombócot, és ráterítjük a diós töltelékre. Rákenjük a maradék lekvárt, és egyenletesen elsimítjuk rajta a maradék diós tölteléket, és a harmadik kinyújtott tésztalappal fedjük le.

Villával megszurkáljuk a felső tésztalapot, és letakarva pihentetjük 25-30 percig.

160 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt, vízgőz felett megolvasztott csokoládéval vonjuk be a tetejét, és hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

Exit mobile version