Rákóczi túrós, ahogy a nagyitól tanultuk

nlc | 2017. Március 27.
A túrós sütik egyik legjobbja egy igazi klasszikus. Szép közös vasárnapok emlékét idézi, amikor összegyűlt a család, és a finom ebéd végén a nagymami még elővarázsolt egy tálcányi Rákóczi túróst a kamrából. Most már mi készítjük, de ma is a mama receptje alapján.

Hozzávalók az alaptésztához:

A túrós réteghez:

A díszítéshez:

Az alaptésztához a lisztet és a porcukrot összekeverjük, és elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk.

Gombócot formázunk belőle, és hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.

Kb. 20×20 cm-es méretűre nyújtjuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Közben elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát és a tojást, és alaposan összekeverjük.

Ha langyosra hűlt a tésztalap, vékonyan megkenjük baracklekvárral, és elsimítjuk rajta a túrós tölteléket.

Visszatesszük a sütőbe és kb. 8 percig sütjük.

A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd ha már kezd kifehéredni, hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Akkor jó, ha már nem tudjuk kitapintani a cukorszemcséket.

Nyomózsákba töltjük a habot, és a túrós rétegre nyomjuk – rácsos mintát formázva.

A rácsok közé egy másik nyomózsákból lekvárt nyomunk, és 160 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük, míg a hab enyhén megbarnul.

Exit mobile version