Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

nlc | 2017. Március 27.
Friss péksütemény illatára ébredni az egyik legjobb érzés a világon - különösen, ha olyan finomság kerül aztán az asztalra, mint a nagymaminál sokszor kóstolt túrós batyu.

 

Túrós batyu

Hozzávalók:

A töltelékhez:

A lekenéshez:

Az élesztőt 1 dl kevés cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, és a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, majd az élesztős tejet.

Dagasztani kezdjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, és beledolgozzuk.

Ha már nem ragad a tálhoz a tészta, gombócot formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

A mazsolát vízbe áztatjuk.

A töltelékhez a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat és a búzadarát, és a tojások sárgáját. 

 

Lecsepegtetjük a mazsolát, és a masszához keverjük.

A tojások fehérjét habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a túrós keverékkel.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk –kb. 50×60 cm-es méretű téglalappá, amiből 10×10 cm-es darabokat vágunk.

Minden tésztadarab közepére teszünk 1 evőkanálnyi túrós tölteléket, majd a négyzetek sarkait felhajtjuk, és középen, ahol összeérnek, kicsit csavarunk rajtuk egyet.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a batyukat, és letakarva kb. 20 percig pihentetjük, majd tojással kenjük le a tetejüket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Exit mobile version