Mikrós madártej és a többiek – Bernáth József átalakította a magyarok kedvenceit

Baranyai Enikő | 2017. Május 09.
Stefánia vagdalt, madártej és körözött. Bernáth Józsefet hívtuk segítségül, hogy megreformálja, feldobja, leporolja ezeket a kedvenc fogásokat.

Madártej másképpen

Ideje változtatni a nagyobb tálban, vagy a nagyi fagyis poharában szervírozott madártejen. Viszont bármiben is tálalod majd a magyarok egyik kedvenc édességét, ezekre a tippekre szükséged lesz!

Hozzávalók:

A tejet a tejszínnel együtt feltesszük melegedni. Közben egy jeges vizes edénybe beleállítunk egy fém keverőtálat, hogy hűljön. Ebbe fogjuk önteni az elkészült sárgakrémet.
A cukorból 90 g-ot kikeverünk a tojások sárgájával, a keményítővel, a kikapart vaníliamagokkal és egy csipet sóval. Hozzáöntünk egy keveset a meleg tejes-tejszínes keverékből, majd visszaadjuk a többihez. Közepes lángon, folyamatosan keverve addig főzzük, míg sűrűsödni kezd, akkor a jeges vízben hűlő edényünkbe öntjük. Ne kaparjuk ki az aljára lesült részeket, mert attól lesz rántottaízű a krém.

2 tojásfehérjét (a másik négyet ennél a receptnél nem használjuk) az 50 g cukorral kemény habbá verjük, majd egy tányérra nyomjuk habzsákból. Ha nincs habzsákunk, kanalazhatjuk is. Arra figyeljünk, hogy bőven legyen köztük hely, mert a duplájára nő a hab. Mikró legmagasabb fokozatán 25-30 másodpercig “főzzük”. Ha már nem nőnek tovább, akkor érdemes kivenni őket, hogy ne essenek össze.

Tálaláskor a madártej hideg sárgakrémjét beleöntjük a poharakba, rátesszük a “felhőket”, majd tetszőlegesen lime- vagy narancshéjat reszelünk rájuk, vagy megszórjuk az instant kávéval. Verbéna- vagy mentalevelekkel díszítjük.

Ilyen a trendi Stefánia vagdalt

Valljuk be, hogy a Stefánia vagdaltra úgy gondolunk, mint a kötelező menzai ételre vagy a gyorsan összehozható vasárnapi ebéd részére, ha már semmi más ötletünk nincs. Pedig ez a fasírt is lehet trendi! Bernáth József séf elmondja, mit kell tennünk hozzá.

Hozzávalók:

A fürjtojásokat forró vízben 2,5 perc alatt megfőzzük. Ezután jeges vízben hagyjuk kihűlni, s hogy egyben maradjon, csak akkor pucoljuk meg őket, amikor már teljesen kihűltek. Az apróbb héjdarabokat érdemes vízzel leöblíteni, majd szárazra törölni a tojásokat. A fasírthoz apróra vágjuk a vöröshagymát és a kakukkfű lecsipkedett leveleit. A darált húshoz adjuk a sóval, a paprikával, a reszelt fokhagymával és a tojásfehérjével együtt. Alaposan elkeverjük, majd egy fóliával letakart deszkára, téglalap formára kiterítjük. Bátran nyomkodjuk, hogy majd sülés közben ne nyíljon szét.

A fürjtojások végeit levágjuk, hogy szeleteléskor majd mindenhova jusson sárgájás rész. Szépen, egy sorban a húsra rendezzük, majd a fólia segítségével feltekerjük. Ha az egyik oldalon soknak találjuk a húst, nyugodtan vágjuk le egy késsel és süssük ki normál fasírtnak, így elkészül a Stefánia. Megkenjük a tojás sárgájával és előmelegített 200 °C-os sütőben addig sütjük, míg szépen megbarnul (ez körülbelül 25-30 perc). A felszeletelt bagettet vajon barnára pirítjuk. Erre tesszük a lecsipkedett kapor- és petrezselyemleveleket, majd a felszeletelt mini Stefániát. (A vagdaltat szeletelés előtt érdemes kihűteni, mert akkor nem törik.)

Legyen partiétel a körözött!

Bernáth József harmadik könyvében megmutatta, hogyan lehet szifonnal elkészíteni a körözöttet, de most azokra is gondoltunk, akik vagy nem szeretnek szifonnal dolgozni, vagy nincsen nekik. Így ezt a felturbózott körözöttet mindenki kipróbálhatja otthon!

Hozzávalók:

A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Az újhagyma fehér részét felkarikázzuk, a zöld szárát pedig vékony csíkokra vágjuk. Tálalásig hideg vízben áztatjuk. A zeller zöldjét eltesszük a dekorációhoz.

A tehéntúróból elteszünk egy keveset a tálaláshoz, a többit összekeverjük juhtúróval, a fűszerpaprikával, a reszelt fokhagymával, az őrölt köménnyel és kevés sóval. Vigyázzunk, mert a juhtúró is sós!

Ezt követően hozzáadunk 150 ml tejszínt és aprítógépben krémesre keverjük. A maradék hideg tejszínhabot kevés sóval kemény habbá verjük, és ezzel fellazítjuk a krémet. Tálalásig fóliával letakarva hűtőben tartjuk. Az összevágott zöldségeket jobb minőségű olívaolajjal és kevés sóval megízesítjük, hozzáadjuk a félretett tehéntúrót, majd a poharakat 1/3-ad részig megtöltjük a zöldséges-túrós keverékkel. Erre nyomjuk habzsákból (vagy kanalazzuk) a körözött-habot, majd a zellerzölddel, az újhagymával és a ropival fejezzük be a tálalást.

Bernáth Józseffel legközelebb Salgótarjánban találkozhatsz május 12-én, majd július elején Pécsen dedikálja az eddig megjelent könyveit. Ha további recepteket szeretnél kipróbálni, kövesd a séfet a Facebookon.
Exit mobile version