Ellenállhatatlan szilvás sütik

nlc | 2017. Augusztus 22.
A szilva az egyik leghálásabb alapanyag, ha sütikről van szó. Édes, de kicsit savanyú is, levet ereszt, de nem áztatja el a süteményünket, és akármilyen sütibe kerül, biztosak lehetünk benne, hogy nagyon-nagyon finom lesz. Hoztunk is néhány ellenállhatatlan szilvás sütit.

Ha te is azok közé tartozol, akik annyira szeretik a szilvát, hogy minden héten készítenek egy adag szilvás gombócot, és szilvalekvártól roskadozik a kamrapolc, akkor ezt a gyűjteményt imádni fogod! 

Fordított szilvatorta

Hozzávalók:

A tésztához:

A gyümölcshöz:

A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. A szilvát megmossuk, magjukat kivesszük, cikkekre vágjuk.

A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az szilvadarabokat, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles gyümölcsöt. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.

 

Szilvás clafoutis

Hozzávalók 4-6 személyre:

A szilvát megmossuk, megszárítjuk, a magokat eltávolítjuk belőle, majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a szilvát, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.

Rumos-szilvás kalácspuding

Hozzávalók:

A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral.

A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézi mixer segítségével simára keverjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Ezalatt a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verve mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.

A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)

A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

Szilvás-gyömbéres diótorta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:

Hozzávalók a fahéjas mascarponekrémhez:

A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A szoba-hőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyesével a kihabosított vajas-cukros keverékhez adjuk. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a diót, az őrölt gyömbért és a sót. Jól összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. Az egészet határozott mozdulatokkal egynemű tésztává dolgozzuk.

A szilvából 40 dkg-ot kisebb darabokra vágunk, és lazán a tésztába forgatjuk. A tésztát a tortaformába öntjük. A maradék 10 dkg szilvát felezve a tészta tetején szépen elrendezzük, kissé bele is nyomjuk. Előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük.

Közben elkészítjük a fahéjas mascarponekrémet. A mascarponét egy nagyobb tálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, majd habverővel krémessé keverjük. Végül az őrölt fahéjat is beleforgatjuk. Tálalásig hűtőbe rakjuk.

A kész tortát hűlni hagyjuk. Tálaláskor minden szelethez kanalazunk egy evőkanállal a fahéjas mascarponekrémből.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Szilvás krémes

Hozzávalók:

A tésztához:

A krémekhez:

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és egy nagy tepsi hátulján egymás után süssünk négy lapot. 
Az alsó krémréteget a következőképp készítsük el: 80 dkg szilvát daraboljunk apró kockákra, majd 8 dl vízzel, 20 dkg cukorral és egy kiskanál fahéjjal főzzük puhára. Várjuk meg, amíg kihűl, majd a főzött szilva levével keverjünk ki 2 csomag vaníliás pudingot, adjuk hozzá a szilvadarabokat is, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet kenjük két lap közé, és hagyjuk teljesen kihűlni.

középső krémhez egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg 3 dl tejben, és tegyük félre hűlni. 15 dkg vajat keverjünk ki 10 dkg porcukorral, majd miután kihűlt a puding, alaposan dolgozzuk össze a krémeket, és rétegezzük a teljesen kihűlt szilvás lapok fölé, majd egy újabb lappal fedjük be.

felső krémréteghez szükséges 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg aszalt szilva. Az alapanyagokból a középső krémhez hasonlóan összeállítjuk a krémet, de mielőtt a cukorral kikevert vajhoz adnánk a pudingot, keverjük a vajas krémhez az apróra vágott aszalt szilvát, és robotgéppel dolgozzuk össze jó alaposan. Újabb réteget teszünk a süteményre, és ismét fedjük be egy lappal. A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítsük.

Szilvás morzsa

Hozzávalók 2-3 személyre:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. A gyümölcsöt összeforgatjuk a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével. Kisebb hőálló tálba tesszük a gyümölcsöt. A vajat, a lisztet, a zabpelyhet és a cukrot kezünkkel összemorzsoljuk és a gyümölcsre kanalazzuk. 180 fokon kb. 15 percig sütjük.

A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.

Habos szilvás pite

Töltelék:

Tészta:

Teteje:

A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral és a sütőporral, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojást és a margarint. Nem szabad hagyni, hogy a margarin megolvadjon. Legalább fél órán át a hűtőben pihentetjük. A szilvát kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, a sóval, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. 20 percig állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük és összekeverjük a zsemlemorzsával. A tésztát kinyújtjuk és vajjal kikent tepsibe vagy tortaformába tesszük. Megszurkáljuk és ráhalmozzuk a szilvás tölteléket. Közben a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd ráhalmozzuk a pitére. 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Krémes szilvás kocka

Hozzávalók:

A piskótatésztához:

A szilvás töltelékhez:

A krémhez:

A díszítésnek:

Az előzőleg alaposan megmosott szilvát vágjuk félbe, és magozzuk ki. Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük le vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. A félbevágott szilvákat üregükkel felfelé rakjuk a tepsibe, és hintsük meg a cukorral összekevert fahéjjal.

A piskótatésztához a tojások sárgáját a fele cukorral keverjük habosra. A tojásfehérjéből készítsünk kemény habot, és a vége felé apránként a maradék cukrot is szórjuk bele. A lisztet először a cukros tojássárgájával keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot is. A kétharmadát simítsuk egyenletesen a szilvára.

A maradék piskótamasszát keverjük össze a kakaóporral, és csurgassuk a többi tésztára, majd óvatos mozdulatokkal keverjük össze egy kicsit, hogy szép “cirmos” legyen. Közepesen forró sütőben (kb. 180 fok) 25 percig süssük. Ha elkészült, borítsuk gyúrólapra, a tetejéről a sütőpapírt húzzuk le.

A krémhez a vaníliás pudingporból a tejjel és cukorral sűrű krémet főzünk, és hűlni hagyjuk. A puha vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A langyos pudingot apránként adjuk hozzá, és az így kapott krémet simítsuk a szilvára, végül reszelt csokoládéval megszórva díszítsük. Hidegen, kockára vágva tálaljuk.

Még több szilvás recept az NLCafén:

Exit mobile version