Az agávészirup pont ugyanolyan egészségtelen, mint a cukor

nlc | 2017. Szeptember 08.
Az agávészirup más növényi szirupokkal együtt sokak által kedvelt, természetes cukorpótló, de egyesek szerint ezek egyáltalán nem olyan egészségesek, mint gondoltuk.

Agávé, juharszirup, biorizsszirup és még sorolhatnánk a trendi, egészséges cukorpótlókat, amiket a tiszta táplálkozás (vagyis clean eating) jegyében vásárlunk horribilis összegekért. Steve Mellor dietetikus és táplálkozási szakértő azonban nemrégiben a British Science Festivalon felhívta a figyelmet egy fájdalmas, de nagy igazságra: a cukor az cukor.

Mellor azt mondja, az agávészirupot például azért dicsérik, mert alacsony a glikémiás indexe, viszont arról már nem beszélnek, milyen magas a fruktóztartalma, ami pedig majdnem ugyanúgy hizlal, mintha fehér cukrot tettünk volna az ételekbe. Mellor szerint nem az a lényeg, hogy mindenáron helyettesíteni akarjuk a cukrot, hanem hogy alapvetően próbáljunk meg kevesebb cukrot fogyasztani, beleértve a népszerű édesítőket, szirupokat és mindenféle alternatív cukormágiákat.

Independent

Exit mobile version