Vedd elő a bevásárlólistát, meghoztuk a hétvégi menüt

nlc | 2017. November 24.
Már megint itt a hétvége, és még fogalmad sincs, hogy mit főzz? Nekünk van egy pár ötletünk, és abban is biztosak vagyunk, hogy a vörösboros forró csoki lesz a hétvége fénypontja.

Lehet, sőt biztos, hogy ez nem egy diétás hétvégi menü, és azt sem mondhatjuk, hogy gyorsan el lehet készíteni a recepteket, de hogy változatos és nagyon finom, az is biztos! Milyen is lehetne az a hétvégi menü, amit palacsintával indítunk, és az ebéd végére tartogatott churros után még beiktatunk délutánra egy kis vörösboros forró csokit is. Jól hangzik, ugye?

Almás palacsinta

Hozzávalók:

A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott almák húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk egyszerre). Melegen, cukorral megszórva tálaljuk.

Norvég halleves

Hozzávalók:

A hagymát apróra vágom, a répát, gyökeret és a pórét felkarikázom, az alaplevet felforralom, beleteszem a halat, pár percig főzöm, majd kiszedem, és egy tálba teszem. Egy másik lábosban megolvasztom a vajat, hozzáadom a zöldségeket, majd lefedve, időnként megkeverve 20 percig párolom. Rászűröm az alaplevet, majd hozzáadom a borecetet, cukrot, sót, borsot. A crème fraiche-t a legvégén a hallal együtt teszem a levesbe. Petrezselyemmel megszórva tálalom.

Spenótos-sütőtökös nudli

 

Hozzávalók 4 személyre:

Daraboljuk fel, majd alufóliával lefedve süssük meg a tököt. Villával pürésítsük a teljesen kihűlt tököt, keverjük el egy tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Sózzuk a tésztát, majd lisztezett kézzel formázzunk belőle nudlikat. Lobogó, sós vízben főzzük ki a nudlikat, szedjük tűzálló tálba. A megmosott, lecsöpögtetett spenótot az aprított fokhagymával együtt épphogy fonnyasszuk meg a vajon, sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a tejszínt, forraljuk össze a mártást. Keverjük el a spenótos mártást a kifőtt nudlikkal, és 220 ºC-os sütőben 25 perc alatt süssük össze. A frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Churros

Hozzávalók:

A tésztához:

A csokoládészószhoz:

A churros bevonatához a cukrot összekeverjük a fahéjjal. Félretesszük. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval.
A vizet egy lábasba öntjük az olívaolajjal együtt, majd felforraljuk. Mikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztet. Addig kavarjuk, amíg össze nem áll. Néhány percig hűlni hagyjuk. Egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát. Ha nincs ilyen eszközünk, a tésztát vékonyra is sodorhatjuk, és így vágjunk 10 cm hosszú csíkokat.
Az olajat nagy lángon felforrósítjuk. Fontos, hogy nagyon meleg legyen az olaj, így lesz tökéletes állaga a fánknak.
A nyomózsákból a forró olajba nyomunk 10 cm hosszú csíkokat, majd ollóval levágjuk. Addig süssük, míg szép aranybarnák lesznek. Papírtörlőre szedjük a kész churrost, és még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban.
A csokoládészószhoz a tejszínt felforraljuk, és a felaprított csokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd simára keverjük.

Vörösboros forró csoki

Nagyjából másfél csésze (viszonylag zsíros) tejet és 1/3 csésze apróra tört étcsokoládét olvasszunk fel egy serpenyőben, és folyamatosan kevergessük, míg a csoki szépen elegyedik a folyadékkal. Ha már megvan a krémes keverék, öntsünk hozzá 1 csésze testes vörösbort, és folytassuk a kevergetést még néhány percig.

Almás lencsesaláta

Hozzávalók 4 személyre:

Sós vízben a megtisztított fokhagymagerezddel együtt főzzük puhára a lencsét 35-40 perc alatt. Mikor megfőtt, szűrjük le. Az olívaolajat keverjük el a mézzel és fél citrom levével. Az almákat mossuk meg, kockázzuk fel, keverjük el gyorsan az olajos páccal. A hagymát vékonyan szeljük fel. Keverjük el az almát a leszűrt lencsével és a hagymával. A korianderzöldet aprítsuk fel, keverjük el a salátával. Őröljünk rá borsot, szórjuk meg kevés tengeri sóval. Tegyük a hűtőszekrénybe érni pár órára. 

Exit mobile version