Gofri, rizottó, húsleves – ezt a hétvégi menüt is ki kell próbálnod!

nlc | 2018. Február 23.
Keltél már frissen sült gofri illatára? És tudod, milyen egy jó húsleves sajtos pirítóssal? Ha igen, akkor te már tudod, ha nem, akkor majd most megtudod, mennyire szuper mindkettő. És ez még csak egy része a hétvégi menünek!

Az a jó a téli hétvégékben, hogy van idő sütni-főzni. Ilyenkor jobban ráérünk, belefér a korizás és a délutáni séta mellett egy kiadós ebéd, és még az esti filmre is tudunk sütni egy kis ropogtatnivaló kekszet. Aztán persze majd tavasszal és nyáron rátérünk a lazább, gyorsabb receptekből álló hétvégi menükre, de most még jól fog esni ez a téli hétvégi menü

 Kakaós gofri

Hétvégi reggeli: kakaós gofri (Fotó: Gruber Ági)

Hozzávalók 4 főre:

Robotgéppel keverjük habosra a vajat és az édesítőt. Egyesével adjuk hozzá az alaposan megmosott tojásokat, majd keverjük tovább. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a liszteket, a holland kakaót és a szódabikarbónát. Előbb fakanállal, majd robotgéppel keverjük össze a masszát, majd adjuk hozzá a mandulatejet és azt is keverjük el. A kész masszát hűvös helyen fél órán keresztül pihentetjük, majd forró gofrisütőben megsütjük. Tálalhatjuk tetszőleges gyümölcsökkel, lekvárral és joghurttal.

Hagymaleves sajtos pirítóssal és pirított hagymával

Hagymaleves sajtos pirítóssal (Fotó: Piazza Gabriella)

Hozzávalók 4 személyre:

A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A kenyérszeleteket nagyobb darabokra vágjuk, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A fokhagyma héját lefejtjük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Egy serpenyőben kevés napraforgóolajat hevítünk, hozzáadjuk a vékonyra szelt hagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk. A húslevest felforrósítjuk.

Közben a kenyérszeleteket egyszemélyes tűzálló tálkákba helyezzük, megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 °C-ra előmelegített sütőben, ha van, grill programon, megpirítjuk. A forró levest a sajtos pirítósokra merjük, megszórjuk a sült hagymával, valamint az aprított petrezselyemzölddel, és a tartalmas levest azonnal tálaljuk.

Pestós rizottó Jamie Olivertől

Pestós rizottó (Fotó: Thinkstock)

Hozzávalók:

A pestóhoz:

A pestóhoz a fenyőmagot sütőlapra szórjuk és 1-2 percre sütőbe toljuk. Nem kell megbarnulnia, csak átmelegednie. A fokhagymát egy csipetnyi sóval és a bazsalikomlevelekkel összezúzzuk egy mozsárban, majd a fenyőmagot is megtörjük és hozzáadjuk. Rászórjuk a parmezán felét, alaposan összedolgozzuk és adunk hozzá pár csepp olívaolajat: épp csak annyit, hogy megkösse és krémesen lazává tegye a pestót. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd belekeverjük a maradék parmezán javát.

Ha kész a pestó, elkészítjük a fehér rizottót. Felforrósítjuk az alaplevet, az olívaolajat és a vajat egy másik edénybe tesszük, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, zellert és pároljuk kb. 15 percig, vigyázva, hogy ne kezdjen el barnulni. Ha a zöldség megpuhult, hozzákeverjük a rizst, és nagyobb lángon főzzük tovább. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, kb. 1 perc után felöntjük a fehérborral, majd kevergetjük tovább, míg a bor belefő a rizsbe. Ekkor hozzáadunk egy merőkanálnyi alaplevet, és egy csipetnyi sót. Levesszük a lángot, és lassan gyöngyöztessük tovább, hogy a rizs semmiképpen ne kapjon oda. Fokozatosan, kanalanként adagoljuk az alaplevet, közben folyamatosan kevergetjük. Arra kell figyelni, hogy csak akkor adjuk hozzá a következő merőkanálnyi alaplevet, ha az előző adagot már beszívta a rizs. Kb. 15 perc elegendő. Ha kóstolással úgy tűnik, hogy még nem főtt meg a rizs, akkor még folytasd tovább az alaplé adagolását, ha már megpuhult, de harapható, akkor vedd le a tűzről. Ekkor kell hozzáadni a vajat és a parmezánt és jól átkeverni, majd fedő alatt pihentetjük kb. 2-3 percig. Ezt nem szabad kihagyni! 

 

Csokis pohárkrém

Csokis pohárdesszert (Fotó: Thinkstock)

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és összeforgatjuk. A csokis kekszet vagy a maradék süti felaprítjuk, kis kockákra vágjuk, vagy morzsoljuk, a banánt felszeleteljük. A poharakba krémet kanalazunk, rászórunk egy adag sütimorzsát, következik pár szelet banán, majd ismét krém, és így tovább, a pohár tetejéig. Olvasztott étcsokival meglocsoljuk, és tálalhatjuk is!

Gorgonzolás diós keksz

Gorgonzolás-diós keksz (Fotó: Kis-Varga Judit)

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

A keksz hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A masszából kisebb golyókat formázunk, és tenyérrel ellapítva a tepsire helyezzük. 10-12 percig sütjük, és a tepsin hagyjuk kihűlni. 

Karfiolfasírt

Gyors hétvégi vacsora: Karfiolfasírt (Fotó: Kis-Varga Judit)

Hozzávalók:

A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, és aprítógépben krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a karfiolhoz a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk, és összegyúrjuk.
A masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk őket, és sütőben vagy kevés olajon serpenyőben kisütjük.

Exit mobile version