Ne is fáradj, mi kitaláltuk helyetted, mi legyen a hétvégi menü!

nlc | 2018. Március 16.
Erre a hosszú hétvégére is komplett hétvégi menüvel készülünk, így ha ti még nem találtátok ki, mit főzzetek, akkor csak válogassatok innen, garantáltan nem fogtok éhen maradni!

Ez a hétvégi menü valahol a tavasz és a tél határán mozog, pont mint az időjárás. Nyomokban már lehet találni benne tavaszi alapanyagokat, de azért összességében még közelebb áll a téli hétvégi menükhöz. De nem baj, jól fog esni minden fogás, és aztán hamarosan tényleg jöhetnek az igazi tavaszi hétvégi menük is. 

 

Vizes palacsinta fűszeres almával

Hétvégi reggeli: vizes palacsinta fűszeres almával (Fotó: Piazza Gabriella)

Hozzávalók kb. 8 db 20 cm átmérőjű palacsintához:

A vajas almához:

A sütéshez:

A palacsinta hozzávalóit botmixer keverőpoharában simára mixeljük, és amíg elkészítjük a feltétet, állni hagyjuk. Az alma magházát eltávolítjuk, húsát 2 mm vastagon felszeleteljük. Meglocsoljuk a citromlével, és összeforgatjuk, hogy a lé az almaszeleteket mindenhol bevonja.

Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és a vaníliamagokat. Amikor a vaj habzani kezd, beledobjuk az almaszeleteket és a kakukkfűágacskát. Ezután meghintjük a porcukorral, és a serpenyőt folyamatosan rázogatva az almát 1 percig pároljuk. Hozzácsorgatjuk az almapálinkát, meggyújtjuk, majd a serpenyőt levesszük a tűzről, és félretesszük.
Egy 20 cm átmérőjű kiolajozott palacsintasütőt/serpenyőt felhevítünk, majd a liszt-tojás-szódavíz keverékből fél merőkanálnyi adagokban kisütjük a palacsintákat, amelyeket a vajban sült vaníliás almaszeletekkel megrakva, porcukorral finoman meghintve azonnal, forrón tálalunk. (A serpenyőt érdemes gyakran olajozni, így a palacsinták puhábbak lesznek, és nem ragadnak le.)

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette. 

Tejfölös-bazsalikomos zöldségleves

Hétvégi ebéd: Tejfölös zöldséges leves (Fotó: Vrábel Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele.

Karfiolcurry 

Karfiolcurry (Fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók:

A karfiolt megmossuk és kisebb rózsákra szedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük. A mandulát száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, késsel megroppantjuk és finomra vágjuk. A wokot vagy serpenyőt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a pórét és a sárgarépát, és egy percig pirítjuk, sütjük őket. A curryt, római köményt, koriandert is beleszórjuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, beletesszük a karfiolt és felöntjük 2 dl vízzel. Lefedve főzzük, majd a végén hozzáadjuk a joghurtot. Sózzuk, lime facsart levével, friss korianderrel ízesítjük.

Kókuszos-kakaós szelet

Hétvégi süti: kókuszos-kakaós szelet (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók az alaphoz:

A krémhez:

A csokimázhoz:

Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat. Folpackkal béleljünk ki egy 20×20-as tepsit, és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe. A kókuszkrémhez a puha, sűrű, nem folyós kókuszvajat (lényegében dermedtebb kókuszolaj) keverjük össze a kókuszreszelékkel és a mézzel. Kenjük a diós alapra, és tegyük a hűtőbe 15 percre. A kókuszolajat keverjük össze a kakaóporral és a mézzel, és kenjük a kókuszos rétegre. Hűtőben rövid idő alatt megköt, ezután érdemes felszeletelni.

Bajor sörkifli

Hétvégi sós süti: bajor sörkifli (Fotó: Vrábel Krisztina)

Hozzávalók 32 darabhoz:

Az élesztőt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, egy egész tojást és az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle rugalmas, homogén tésztát. Letakarva kelesszük minimum 1,5 órát. Osszuk a tésztát 4 részre, formázzuk gömbbé, majd nyújtsuk ki körökké. Kenjük meg az olvasztott vajjal a kinyújtott tésztaköröket, majd vágjuk fel mindet 8 cikkelyre. A cikkeket a szélesebbik résztől indulva tekerjük fel kifliknek. Helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a kevés sóval elkevert másik tojással, majd szórjuk meg lenmaggal. Kelesszük 20 percet a tepsiben, közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és 25 perc alatt süssük aranysárgára a kifliket.

Bolognai csőben sütve

Hétvégi vacsora: Bolognai csőben sütve (Fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók:

A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a darált húst és kifehérítjük, hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát, felöntjük a paradicsomkonzervvel, hozzáadjuk a fűszereket, és 20 percig főzzük. A spagettit kifőzzük, majd összekeverjük a szósszal. Hozzáadunk 5 ek. tejszínt, kerámiatálba simítjuk. Végül a tetejére reszeljük a parmezánt, és 180 fokon pirosra sütjük.

Exit mobile version