Most van idő erre is: gyönyörű fahéjas csiga házilag

nlc | 2018. Március 18.
Egy hosszú munkanap végén nem biztos, hogy van idő ilyesmire, de most, hogy előttünk a vasárnap, igazán belefér egy kis sütögetés. Ezt a fahéjas csigát érdemes kipróbálni!

Svédországban nincs olyan családi, baráti összejövetel, ahol ne kínálnának meg egy kis fahéjas csigával, de még a legkisebb benzinkútnál is lehet belőle venni, és Amerikában is imádják a krémsajtos szósszal leöntött fahéjas csigát. Több millió ember nem tévedhet! Ez egy fantasztikusan finom édesség, amit egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia!

Fahéjas-diós csiga házilag (Fotó: Szűcs Réka)

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

A tésztához:

A töltelékhez:

A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.

Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Közben a töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat.

A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel, majd megszórjuk darált dióval.  Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)

Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A megkelt csigákat lekenjük tojással. Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Exit mobile version