Hétvégi menü, amit maradéktalanul imádni fogsz

nlc szerk | 2018. Július 20.
Ahogy megszokhattad, ezen a héten sem kell tanácstalanul vakarni a fejedet, hogy mit főzz, és mit vásárolj, ugyanis erre a menüre mindenki vevő lesz. Könnyű, nyári – és isteni. Neked már csak el kell készítened!

Mindenki másra vágyik, egyikünk húsimádó, másikunk a zöldségekre esküszik, és sokunknak az édesség a gyengéje. A mostani hétvégi menüben lesz minden, mi szem-szájnak ingere, a recepteket pedig nyugodtan átvariálhatod egy kicsit, ha valamilyen hozzávalót nem szeretsz. Ezeket a finomságokat nemcsak megenni élvezet, hanem megfőzni is, dicséretben sem lesz hiány, ezt megígérjük, ha elkészíted!

Már kora reggel elkápráztathatsz mindenkit, ha ezzel a reggelivel indítasz, de a gyerekeknél tuti nyerő lehetsz vele, ez nem is kérdés.

Gyümölcsös bundás kenyér

Hozzávalók 4 személyre:

A krémsajtot keverjük el a lekvárral. Kenjünk meg a kenyerek egyik felét az édes, gyümölcsös krémsajttal, szórjunk rájuk kevés gyümölcsöt, majd fordítsunk össze egy-egy szeletet. A tojásokat enyhén verjük fel egy mély tálban. Kb. 5 dkg vajat olvasszunk fel teflonserpenyőben, mártsuk meg a kenyereket a tojásban, és süssük mindkét oldalukat szép pirosra. 

Avokádós kukoricával töltött paradicsom

Hozzávalók:

A paradicsom belsejét finoman sózzuk, borsozzuk. A sajt kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy keverőtálban, majd adagoljuk a paradicsomokba. Tegyük hűtőbe, és legalább egy órát hagyjuk pihenni. Tálaláskor szórjuk meg friss fűszerekkel, és morzsoljuk rá a fetasajtot. Hidegen is remek fogás, de azt sem fogjuk megbánni, ha 200 fokon 10 percig sütjük.

Egreses-kapros nyári káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a legyalult káposztát, a megpucolt egrest, majd ráöntjük a húslevest. Sózzuk, borsozzuk. Körülbelül 25 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul, és az egres szétfő. Simára keverjük a tejfölt a keményítővel, majd besűrítjük vele a káposztát. Hozzáadjuk a cukrot és a friss kaprot. Hidegen is tálalható. (A képen főtt borjúnyelvvel kínáljuk.)

Langyos sültzöldség-saláta tarjával

A tarjához:

A salátához:

A húst finoman klopfoljuk ki, és kenjük be a mustárral. Morzsoljuk rá a hagymát és a reszelt fokhagymát, majd öntsük le az olajjal. Tegyük hűtőbe egy éjszakára pácolni. A sütőt melegítsük el 180-190 fokra. A pácolt húst vegyük ki a hűtőből, és várjuk meg, amíg szoba-hőmérsékletű nem lesz. Tegyük a szeleteket hőálló tálba vagy egy kis tepsibe, sózzuk, borsozzuk, és 35-40 perc alatt süssük készre. Közben egy nagyobb, vastag falú serpenyőt hevítsünk füstölésig. Locsoljunk rá egy evőkanál olajat és szórjuk rá a répát. Finoman sózzuk, és pirítsuk 2-3 percig. Adjuk hozzá a hagymát és a retket, majd pirítsuk további 2-3 percig. Végül mehet rá a cukkini, a marék bab és az uborka is. Pirítsuk egy percig, majd adjunk alá 1 kanál uborkalevet. 2 percig pirítsuk, majd az egészet öntsük egy tálra, hogy langyosra hűljön.Tálaláskor sózzuk, borsozzuk, forgassuk hozzá a petrezselymet vagy a parajt. A tarja nagyszerű nyári körete.

    

Palacsintabetűk epres-nektarinos öntettel

Hozzávalók:

Hagyományos módon keverjünk a lisztből, tojásból, cukorból, tejből, szódából és olajból sűrű palacsintatésztát, 3 evőkanál olajat használjunk hozzá. Pihentessük a tésztát 30 percet. A nektarint kockázzuk fel, az epret vágjuk ketté. 1 dl vizet keverjünk el a mézzel, forraljuk fel, adjuk hozzá a barackot, majd 2 perc múlva az epret is. További 2 percig főzzük a gyümölcsöket, majd vegyük le a tűzről, keverjük el benne a rózsavizet. Forrósítsuk fel a palacsintasütőt, öntsük bele a maradék olajat, majd habzsákból, vékony csőrű adagolóval nyomjuk ki egyesével a betűket. Fordítsuk, süssük meg a másik oldalát is. Kínáljuk az öntettel.

Mascarponés–törökmogyorós pite eper–rebarbaralekvárral

Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű formához):

Hozzávalók a krémhez:

Hozzávalók a lekvárhoz:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a darált mogyoróval és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és annyi vizet, hogy éppen összeálljon. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Eközben elkészítjük a lekvárt. A megmosott epret és a rebarbarát kisebb darabokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A citrom levével és a dzsemfixszel jól elkeverjük. Lassú tűzön forraljuk fel. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, ezután még 5 percig főzzük, majd a már kész lekvárt hagyjuk kihűlni.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát és visszatesszük a hűtőbe további 20 percre.

Eközben a mascarponés krémet elkészítjük. A mascarponét lazítsuk fel kézi habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart magját. Verjük tovább, amíg kellőképp sűrűvé nem válik. A pite összeállításáig tegyük a hűtőbe.

A hűtőből kivett tésztára tegyünk sütőpapírt, és töltsük meg valamilyen nehezékkel (pl.: bab, rizs). Tegyük az előmelegített sütőbe, süssük 15 percig, majd távolítsuk el a nehezéket, és süssük még további 10 percig, amíg a tészta átsül, és szép aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt tésztakosárba kanalazzuk a mascarponekrémet, majd erre simítjuk rá az elkészített lekvárt is. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Exit mobile version